Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Αποδείξεις... τέλος για το 2016



Διευκρινίσεις για το μέτρο της συλλογής αποδείξεων παρείχε το Υπουργείο Οικονομικών, διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνος Αλεξιάδη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, «ούτε εφέτος οι φορολογούμενοι έχουν τη νομική υποχρέωση να κρατούν αποδείξεις»Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Αλεξιάδη, οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να μαζέψουν παραστατικά για τις δαπάνες του 2016, καθώς δεν είναι απαραίτητο να τα υποβάλουν στη δήλωση εισοδήματος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «ούτε εφέτος οι φορολογούμενοι έχουν τη νομική υποχρέωση να κρατούν αποδείξεις».

Ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι όπως το 2015 έτσι και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος και θα δηλωθούν στην εφορία το 2017 δεν θα υπάρχει η σχετική υποχρέωση, αφού άλλωστε δεν το προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις αποδείξεις θα γίνει από το 2017 και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το έτος αυτό με βάση τις διατάξεις που θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με κάρτες θα θέτει ως προϋπόθεση για το αφορολόγητο τη διενέργεια από τον φορολογούμενο συναλλαγών με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενός συγκεκριμένου ελάχιστου ποσοστού του εισοδήματός του. Επίσης, αναμένεται ότι θα προβλέπει σειρά άλλων κινήτρων προς τους φορολογουμένους και τους επαγγελματίες για τη μεγαλύτερη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές τους.

Πετρέλαιο, τέλη, περιουσιολόγιο

Στις δηλώσεις του ο κ. Αλεξιάδης παρείχε διευκρινίσεις και για το πετρέλαιο θέρμανσης, τα τέλη κυκλοφορίας και το περιουσιολόγιο.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως θα ισχύσει και εφέτος το επίδομα, αλλά για το ύψος του και εάν θα είναι 25 λεπτά, όπως πέρυσι, ανέφερε ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά την επιστροφή των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη από τη σύνοδο του ΔΝΤ.

Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας του 2017, ανέφερε ότι θα είναι πιο δίκαια, καθώς στόχος είναι να μειωθούν για τα παλαιά αυτοκίνητα και να επιβαρυνθούν τα πιο καινούργια και ακριβά.

Για το περιουσιολόγιο υπογράμμισε πως στόχος είναι να καταγραφεί η περιουσία των πολιτών και κυρίως τραπεζικοί λογαριασμοί και συμμετοχές στο εξωτερικό και όχι τιμαλφή ή μετρητά που υπάρχουν στο σπίτι. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβληθεί φόρος για την περιουσία που θα δηλώσουν οι πολίτες.

Τα τεκμήρια είναι εμμέσως τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματος, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας όμως πως στο μέλλον θα επιχειρηθούν παρεμβάσεις και στο ζήτημα των τεκμηρίων και στη φορολογία των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου