Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Αυξήσεις-φωτιά στο πετρέλαιο θέρμανσης



Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τις νέες τιμές να τίθενται σε ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου. Όπως όλα δείχνουν -εφόσον δεν υπάρξει σημαντική μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου-, εφέτος τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα, παρόλο που το ύψος του σχετικού επιδόματος θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.


Τι αλλάζει

Σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν ψηφιστεί, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης αυξάνεται από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ ανά λίτρο. Έτσι, εάν ληφθεί υπ' όψιν η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%, τότε η λιανική τιμή θα αυξηθεί ανά λίτρο κατά 0,06 λεπτά. Την ίδια στιγμή, λόγω των διεθνών τιμών, η ελάχιστη λιανική τιμή σήμερα είναι 0,92 ευρώ/λίτρο από περίπου 0,73-0,75 ευρώ πέρυσι.

Το επίδομα

Όλα αυτά όταν η επιδότηση για αγορά πετρελαίου θα παραμείνει στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο, ενώ τα κριτήρια που αφορούν στη γεωγραφική ζώνη των κατοικιών αλλά και στην ποσότητα δεν αλλάζουν.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τις νέες τιμές να τίθενται σε ισχύ από τις 15 ΟκτωβρίουΠοιοι είναι δικαιούχοι; Άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ καθώς και έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 100 έως 625 ευρώ ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη και το μέγεθος της κατοικίας του νοικοκυριού. Η χώρα έχει χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με τις μέσες θερμοκρασίες που επικρατούν σε αυτές.

Στην Α’ ζώνη περιλαμβάνονται οι Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας. Στους νομούς αυτούς το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κατοικίας.

Στη Β’ ζώνη εντάσσονται οι Νομοί Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό κύριας κατοικίας.

Στη Γ’ ζώνη ανήκουν οι Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό κύριας κατοικίας.

Στη Δ’ ζώνη βρίσκονται οι Νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό κύριας κατοικίας.

Οι αιτήσεις για το επίδομα υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr και τα ποσά που αντιστοιχούν στους δικαιούχους θα καταβάλλονται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου