Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Κυκλοθυμική Διαταραχή: μια συχνή διαταραχή



Άρθρο της Αμαλίας Μπάρμπα

 H κυκλοθυμική διαταραχή είναι μια ψυχική διαταραχή. Είναι μια ήπια μορφή της διπολικής διαταραχής, στην οποία ένα άτομο έχει εναλλαγές της διάθεσης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο ετών που πηγαίνουν από ήπια κατάθλιψη σε συναισθηματικές ψηλά (Kaplan,& Sadock,n.d.). Eίναι υποτύπος της διπολικής διαταραχής που περιλήφθηκε στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM) από το 1980, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχει παραμεληθεί σε ερευνητικό επίπεδο.
Αρχίζει νωρίς στη ζωή, ενώ φαίνεται να είναι εξίσου συχνή σε άνδρες και γυναίκες. Η διαταραχή μπορεί να διαγνωστεί επίσης σε παιδιά και εφήβους. Υπάρχει ένα 15% -50% ποσοστό του κινδύνου που ο πάσχων ενδέχεται να αναπτύξει διπολική Ι ή ΙΙ διαταραχή. Από 0,4% έως 1% του γενικού πληθυσμού πάσχει από κυκλοθυμία. Παράλληλα η διαταραχή αυτή εμφανίζει συννοσηρότητα με αγχώδεις και εθιστικές διαταραχές (Mayo Clinic, 2015).
Οι αιτίες της κυκλοθυμικής διαταραχής είναι άγνωστες. Αν και έχει αποδειχθεί ότι η Μείζονα Κατάθλιψη, η Διπολική Διαταραχή και η Κυκλοθυμία μοιράζονται παρόμοιες αιτίες, στις οποίες περιλαμβάνονται: κληρονομικότητα, βιοχημικές διεργασίες και περιβαλλοντικές συνθήκες. Άλλες πιθανές αιτίες είναι η ελλιπής σύνθεση της μυελίνης, η  περίσσεια ποσότητα ασβεστίου στους νευρώνες του εγκεφάλου και τα υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης (Πολύζου, 2013).
Τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με εκείνα της διπολικής διαταραχής Ι ή ΙΙ, αλλά είναι λιγότερο σοβαρά. Η έναρξη της κυκλοθυμίας δύσκολα εντοπίζεται, αλλά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στην εφηβική ηλικία (Rogge, 2014). Σε αυτά περιλαμβάνονται τα υπομανιακά και τα καταθλιπτικά με διάφορες μορφές (DSM-V, 2013). Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ευφορία, η μειωμένη ανάγκη για τροφή και ύπνο, η υπερδιέγερση από τη μία, ή η έλλειψη ενδιαφέροντος, τα προβλήματα στον ύπνο και ακόμα οι αυτοκτονικές σκέψεις από την άλλη.
Τα διαγνωστικά κριτήρια περιγράφονται από το DSM-V, ενώ η θεραπεία της είναι πολυτροπική. Η ψυχοθεραπεία, που ονομάζεται επίσης ψυχολογική υποστήριξη ή θεραπεία μέσω του λόγου είναι ένα ζωτικό μέρος της θεραπείας της κυκλοθυμίας και μπορεί να παρέχεται στο άτομο, την οικογένεια ή την ομάδα και περιλαμβάνει διάφορες μορφές, όπως: το CBT( γνωστικο-συμπεριφοριστική) περιλαμβάνει συζήτηση με έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή, ώστε να βρεθούν οι τρόποι διαχείρισης των προβλημάτων, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς και το IPSRT, που επικεντρώνεται στη σταθεροποίηση των καθημερινών ρυθμών, όπως ο ύπνος (Mayo Clinic, 2015). Σε βαριές περιπτώσεις υπάρχει και η λύση των φαρμακευτικών αγωγών, που δεν προτιμώνται λόγω της ήπιας φύσης της κυκλοθυμικής διαταραχής.


Βιβλιογραφία:

American Psychiatric Association. (2013) . Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. 5th ed .
Mayo Clinic Staff . (2015, June 4).  Diseases And Conditions, Cyclothymia (cyclothymic disorder). Αναρτήθηκε από: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cyclothymia/basics/treatment/con-20028763  .
Πολύζου, Β. (2013, July 29) .  Μεταπτώσεις διάθεσης, κυκλοθυμία, μπορεί να οφείλονται σε κατάθλιψη. Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης της διπολικής διαταραχής. Αναρτήθηκε από: http://medlabgr.blogspot.com/2013/07/blog-post_29.html  
Rogge, T. (2014, February  9) .Cyclothymic Disorder. Αναρτήθηκε από: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001550.htm  
Sadock, B. & Sadock, V. (n.d.) Kaplan & Sadock’s Pocket Handbook Of Clinical Psychiatry (4th edition).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου