Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Σε κοινό κουμπαρά τα χρήματα όλων των ασφαλισμένων για να πληρώνονται οι συντάξεις



Σε κίνδυνο τίθενται τα χρήματα των ασφαλισμένων, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υποχρεωμένα να «εκχωρήσουν» στο νέο υπερταμείο ΕΦΚΑ όσα διαθέσιμα δεν μετέφεραν υπό την πίεση της κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Στόχος του κοινού κουμπαρά που θα δημιουργηθεί είναι τα εύρωστα ταμεία να
χρηματοδοτούν τα ελλειμματικά προκειμένου να εξασφαλίζουν το κονδύλι για την πληρωμή των συντάξεων χωρίς να απαιτείται δανεισμός.
Στο κοινό κουμπαρά θα μεταφερθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων αξίας περίπου 16 δισ. ευρώ μαζί με τις υποχρεώσεις (3,5 δισ. ευρώ απλήρωτες συντάξεις + 3,1 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ) και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 16,6 δισ. ευρώ, οι οποίες  θα περάσουν στη διαχείριση του ΚΕΑΟ από 1/1/2017.
Το πρώτο βήμα της ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης, που θα αποτελέσει για την κυβέρνηση το μεγάλο στοίχημα της νέας χρονιάς, είναι η απογραφή των περιουσιακών στοιχείων και των απαιτήσεων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόσφατη εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου προβλέπει τη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα καταγράψει έως τις 31/1/2017 την περιουσία των ταμείων, συμπεριλαμβανομένου και του δημοσίου τομέα.
Τον ίδιο στόχο, την «απαλλοτρίωση» των διαθεσίμων και της περιουσίας των ισχυρών ταμείων έχει και η ενοποίηση των επικουρικών και των ταμείων πρόνοιας στο ΕΤΕΑΠΕ, για ένα λόγο παραπάνω, αφού το Μνημόνιο απαγορεύει την κρατική χρηματοδότηση αυτών των ταμείων.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το ΤΑΠΙΤ (ταμείο πρόνοιας ιδιωτικού τομέα) το οποίο διαθέτει σήμερα πάνω από 740 εκατ. ευρώ κατανεμημένα σε εμπορικές Τράπεζες και στην Τ.τ.Ε σε λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης και Κοινό  Κεφάλαιο. 
Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων (τουρισμός, επισιτισμός, μέταλλο, λιμάνια, τσιμέντα κλπ) καταγγέλλουν την αρπαγή της περιουσίας του ταμείου καθώς και το νέο «κούρεμα» στο εφάπαξ το οποίο πλέον οδηγείται σε επίπεδα επιστροφής εισφορών.
«Ποια άλλη σκοπιμότητα οδήγησε στο νέο κούρεμα των εφάπαξ μέσω του μαθηματικού τύπου, δεδομένης της οικονομικής ευρωστίας, παρά η αρπαγή της περιουσίας μας μέσω της ενοποίησης με τα ελλειμματικά επικουρικά Ταμεία για την συνέχιση καταβολής των συντάξεων;» επεσήμανε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επισιτισμού κ. Παναγιώτης Προύντζος.
Καταγγέλλουν επίσης ότι το ΙΚΑ οφείλει στο ΤΑΠΙΤ δεκάδες εκατομμύρια από εισφορές που δεν έχει αποδώσει.
Οι ασφαλισμένοι του ΤΑΠΙΤ προανήγγειλαν κινητοποιήσεις και προσφυγή στο ΣτΕ, διαμαρτυρόμενοι και για την αθέτηση των υποσχέσεων του υπουργού Εργασίας, ο οποίος ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα βρει λύση για τη διάσωση του εφάπαξ τους, ουσιαστικά αναίρεσε τις δηλώσεις του επικαλούμενος την αναγκαιότητα διαπραγμάτευσης και έγκρισης από τους θεσμούς για να νομοθετήσει ο,τιδήποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου