Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Τόμσεν: «Τελειωμένη υπόθεση η Ελλάδα. Μη επιδιορθώσιμη η οικονομία της»



Ένας πόλεμος μαίνεται εδώ και καιρό στις ΗΠΑ και απ' ότι φαίνεται στο ΔΝΤ έχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα για το θέμα της Ελλάδας και του χρέους.
Στην μια πλευρά είναι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και στην άλλη μέλη του που έχουν ανοικτούς διαύλους με τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day.gr και του πρακτορείου ΜΝΙ, ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, επιθυμεί με θέρμη να φύγει εντελώς το ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Θεωρεί την Ελλάδα «τελειωμένη υπόθεση» και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η ελληνική οικονομία θεωρείται «μη επιδιορθώσιμη» (beyond repair). Το θέμα επίσης θεωρεί ότι είναι και βαθύτατα πολιτικό, καθώς έτσι όπως εξελίσσεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να το «σώσει».
Σε αυτό τον πόλεμο ο Τόμσεν καλεί το ΔΝΤ να μην εγκλωβιστεί στις διαθέσεις της ΕΕ. Αν μάλιστα το θέμα του χρέους τραβήξει έως και μετά τις γερμανικές εκλογές, θα έχει ήδη εκτροχιαστεί.
Handelblatt: Κρίση στη σχέση ΔΝΤ - Γερμανίας για το ελληνικό χρέος
Ούτε στο θέμα της Ελλάδας δεν μπορεί να αποκρυβούν οι διαφωνίες μεταξύ της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γράφει η Handelblatt σε ανταπόκρισή της από την Ουάσινγκτον με τίτλο «ΔΝΤ και Γερμανία: Κρίση σχέσης».
Το ΔΝΤ ζητά συγκεκριμένες υποσχέσεις από τους Ευρωπαίους για την έκταση της ελάφρυνσης τους ελληνικού χρέους, διότι διαφορετικά δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας, ενώ αντίθετα ο Σόιμπλε επιμένει στη συμφωνία του Μαΐου, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει.
O Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει καν να μιλά για ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα και παραθέτει τη φράση του Σόιμπλε σε εκπομπή του CNN στην οποία ήταν χτες βράδυ καλεσμένος μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ: «Τα χρέη δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδας. Σε τελευταία ανάλυση η Αθήνα δεν πρέπει να καταβάλει τα επόμενα χρόνια τίποτα για την εξυπηρέτηση του χρέους». Η Κριστίν Λαγκάρντ, αντίθετα, τόνισε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι στο θέμα αυτό «πρέπει να γίνουν περισσότερα. Οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει».
Είτε πρόκειται για την Ελλάδα, είτε για τη Deutsche Bank είτε για την αναπτυξιακή πολιτική το ΔΝΤ και γερμανική κυβέρνηση δεν αντιπαρατίθενται πάντα με την ευγένεια των Λαγκάρντ -Σόιμπλε, γράφει η Handelblatt. Πάντως, το ότι αυτόν τον καιρό γίνονται πολλές συζητήσεις με την γερμανική κυβέρνηση το παραδέχεται και το ΔΝΤ, το οποίο δεν διστάζει να αναφερθεί στο ότι υπάρχουν διαφωνίες.
«Μικρές οι πιθανότητες συμφωνίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος»
Μικρές είναι οι προσδοκίες που τρέφουν οι Βρυξέλλες, για την επίλυση των διαφορών μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Κομισιόν.
Με αφορμή την έναρξη της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, ο αξιωματούχος, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, υποστηρίζει ότι για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα πρέπει να καθοριστεί πρώτα τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος.
«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», παραδέχτηκε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κοινοτικός αξιωματούχος, εξηγώντας πως η γερμανική στάση βρίσκεται σε απόσταση από την απόφαση του ίδιου του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, δημιουργώντας προσκόμματα.
«Είχαμε μία συμφωνία και αυτή αναφέρει ότι η ηγεσία του ΔΝΤ θα είναι σε θέση να ζητήσει από το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα πριν από το τέλος του χρόνου», υπογραμμίζει η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι για να μπορεί να αποφασίσει το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει «σαφήνεια» σε σχέση με το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος.
Επιπλέον, η ίδια πηγή υπενθύμιζε ότι στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου προβλέπεται πως η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. «Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα» ανέφερε η ίδια πηγή, σχολιάζοντας, μάλιστα, ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν παρόντες σε εκείνη τη συνεδρίαση.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ, θα έχει διμερή συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία θα τεθούν τα εν λόγω ζητήματα και όπως τονίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, στόχος είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός, καθώς ο ρόλος της Επιτροπής είναι αυτός του μεσολαβητή.
Έτερη καλά πληροφορημένη πηγή έλεγε, επίσης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εάν υπάρξει σύντομα η συνειδητοποίηση πως υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα αυτήν τη στιγμή για να ανησυχεί η ΕΕ και να υποχωρήσει, τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ευρωζώνη, το Ταμείο θα μπορούσε να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα μέσα στον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως και η δεύτερη αξιολόγηση.
Σε αυτό το ζήτημα, κοινοτική πηγή εκτιμούσε πως θα υπάρχει σημαντική επιτάχυνση, επισημαίνοντας πως το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά εμπροσθοβαρές και είναι λογικό να πήρε τόσο χρόνο η πρώτη αξιολόγηση. «Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί. Οι επόμενες αξιολογήσεις έχουν ως επίκεντρο τον έλεγχο της εφαρμογής τους» ανέφερε, προσθέτοντας πως «από δω και πέρα θα είναι πιο εύκολο» το κλείσιμο των αξιολογήσεων.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των 2,8 δισ., οι Βρυξέλλες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, οι θεσμοί εξετάζουν το νομοσχέδιο που πέρασε χθες από την ελληνική Βουλή και αφορούσε τα ζητήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και πως το EuroWorking Group αναμένει το πόρισμα των θεσμών για να συγκαλέσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας πριν από το Eurogroup.
«Όλοι όσοι εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ουάσινγκτον και από κει εργάζονται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου