Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Βόμβα Ιερώνυμου:"Δημοψήφισμα για το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας"



Εναντίον του διαχωρισμού Πολιτείας– Εκκλησίας τάχθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, επισημαίνοντας ότι ο «ευλαβής ελληνικός λαός» θα δώσει οριστική απάντηση σε ενδεχόμενη μονομερή επιβολή του.
«Η Εκκλησία, η οποία οφείλει να ορίζει τις σχέσεις της προς την Πολιτεία με όρους κοινωνίας και όχι με όρους ιδεολογίας, δεν γνωρίζει τον όρο "χωρισμός" στην πνευματική της αποστολή, αφού δεν μπορεί να τον εφαρμόσει στην κοινωνία, έστω και αν επιβληθεί
μονομερώς από την Πολιτεία με ιδεολογικούς όρους, γι αυτό την οριστική απάντηση στο ζήτημα αυτό τη δίνει πάντοτε, ‘’θάττον η βράδιον’’ ο ίδιος ο ευλαβής ελληνικός λαός», είπε.

Εκτίμησε ότι επιδιώκεται ο χωρισμός της Εκκλησίας από το λαό της, ενώ προκάλεσε την Πολιτεία να επιχειρήσει διαχωρισμό «αν έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού».
«Η Εκκλησία κατά την άποψή μου δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από το λαό της, γιατί αυτό επιδιώκεται. Εκεί αποβλέπει το εγχείρημα. Η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει μάνα αυτού του λαού με ό,τι αυτό σημαίνει. Η Πολιτεία, αν το θελήσει και έχει την συγκατάθεση αυτού του λαού, ας το επιχειρήσει τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις», υπογράμμισε.

«Η Πολιτεία ούτε θέλει, αλλά ούτε μπορεί πράγματι να χωρισθεί από την Εκκλησία με όρους κοινωνίας, όπως δεν μπορεί να χωρισθεί από οποιαδήποτε ‘’γνωστή θρησκεία’’», συμπλήρωσε.

«Προφανώς μπορεί η Πολιτεία να επιβάλλει με ιδεολογικά κριτήρια τον χωρισμό της Εκκλησίας από τις θεσμικές λειτουργίες του Κράτους, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει και τον χωρισμό της Εκκλησίας από την Κοινωνία», είπε και πρόσθεσε ότι η εντυπωσιακή ιστορική αντοχή της πνευματικής σχέσης της Εκκλησίας με τον λαό παραμένει αλώβητη ή και ενισχύεται από τις ιδεολογικές προκλήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου