Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Πολιτικοί ελιγμοί και ίντριγκες για τις άδειες & τα κανάλια



Επίδειξη δύναμης χωρίς να υπολογιστούν οι αντιδράσεις ή κίνηση τακτικής προκειμένου να μετατεθούν οι ευθύνες στην αντιπολίτευση για το αδιέξοδο;
Το μεταμεσονύκτιο θρίλερ της τροπολογίας Παππά για άμεσο «μαύρο» στα ιδιωτικά κανάλια υπό την απειλή της... φυλακής πυροδότησε πολιτική θύελλα και κατέληξε σε αναδίπλωση, ωστόσο το επεισόδιο αυτό ενισχύει την άποψη ότι η όλη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο Δικαιοσύνης (με τις διαρκώς αναβαλλόμενες συνεδριάσεις του ΣτΕ) βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Ο στόχος της κίνησης Παππά δεν ήταν άλλος από το να ασκήσει πίεση στην αντιπολίτευση και ειδικά στη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να χρεωθεί εκείνη την ευθύνη, λόγω της άρνησής της να συμπράξει στη στελέχωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Κάτι τέτοιο απαιτεί πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, αριθμός που είναι αδύνατον να συμπληρωθεί χωρίς το δεύτερο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα.
Η ΝΔ έχει όμως  ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συναινέσει για το ΕΣΡ, εάν δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά και προειδοποιεί το Μαξίμου να ξεχάσει κάθε σκέψη για «μαύρο» σε κανάλια. 
Σημειώνεται ότι μετά το φιάσκο Καλογρίτσα, η κυβέρνηση βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, απολογούμενη για τις κατηγορίες της «αριστερής διαπλοκής», ωστόσο, όπως φάνηκε και από τη στάση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τη διαπλοκή, το «τσεκούρι του πολέμου» για το ζήτημα αυτό δεν θα θαφτεί σύντομα. 
Άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί τη συζήτηση περί διαπλοκής ως προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει τη δυνατότητα να χρεώνει στους πολιτικούς του αντιπάλους (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) όλες τις «αμαρτίες» των 40 ετών της Μεταπολίτευσης και να τους χαρακτηρίζει ως «γραφεία Τύπου των καναλαρχών».
Παράλληλα, η συζήτηση αυτή εγκλωβίζει την πολιτική ατζέντα των κομμάτων και των ΜΜΕ στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, υποβαθμίζοντας τα υπόλοιπα μέτωπα, π.χ. διαπραγμάτευση για χρέος, β' αξιολόγηση κ.α.  
Λύση στην υπόθεση σε δικαστικό επίπεδο δεν αναμένεται άμεσα, καθώς έχουν υπάρξει ήδη δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ χωρίς να εκδοθεί απόφαση. Η πρώτη συνεδρίαση διακόπηκε λόγω της αντιπαράθεσης των δικαστών και η δεύτερη, αφού προηγήθηκε απειλή για βόμβα, δεν κατέληξε σε απόφαση.
Δεν λείπουν ωστόσο και κάποιες εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση «παίζει τα ρέστα της» και ρίχνει «γροθιά στο μαχαίρι», έχοντας πάντα ως Plan B, το σενάριο της «ηρωικής εξόδου» με το επιχείρημα της υπονόμευσης από τη «διαπλοκή, τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση». 

Προσπαθούν να χρεώσουν τον μουτζούρη στη ΝΔ

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από το βράδυ της Παρασκευής, η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση το μεσημέρι του Σαββάτου, με την οποία επιβεβαιώνεται η προαναφερθείσα στόχευση για να φορτωθεί τον «μουτζούρη» η αντιπολίτευση. Το Μαξίμου κάλεσε για άλλη μια φορά τη ΝΔ να συναινέσει στο ΕΣΡ. 
«Η ΝΔ οφείλει να μην εμπλέκει την συγκρότηση του ΕΣΡ στις πολιτικές της επιδιώξεις», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει:
«Η ΝΔ θέλει να συνεχιστεί το καθεστώς της διαπλοκής που η ίδια καλλιέργησε τις τελευταίες δεκαετίες. Η ΝΔ δεν θέλει να δοθούν άδειες στα κανάλια για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφωνίες, οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον και να συμβάλει ούτως ώστε να αποκτήσει η χώρα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με νόμιμη συγκρότηση». 

ΝΔ: «Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει οριστικά κάθε σκέψη για "μαύρο" στα κανάλια»

«Κάθε σκέψη για "μαύρο" στα κανάλια πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά από την κυβέρνηση», τόνιζε νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
«Η κυβέρνηση Τσίπρα- Παππά είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική και τις επιλογές της και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Το ΕΣΡ πρέπει να ανακτήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, γι' αυτό ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κουμουτσάκος: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκλογές

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο των εκλογών. Η ΝΔ ζητά εκλογές γιατί πιστεύει ότι η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο και δεν πρόκειται για επιθυμία άσκησης εξουσίας, αλλά στάση ευθύνης» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στο «Ε».
Αναφορικά με τη τροπολογία Παππά με την οποία θα έπεφτε μαύρο στα κανάλια 5 ημέρες μετά την υπογραφή της απόφασης για τις τηλεοπτικές άδειες και την δημοσίευση στο ΦΕΚ ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι «αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά, εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη νέα σύνθεση του ΕΣΡ».
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου