Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Αλλάζει πάλι ο "ΕΝΦΙΑ"



Ριζικές αλλαγές στον φόρο ακίνητης περιουσίας με μετατόπιση των επιβαρύνσεων σε πολίτες με μεγάλη περιουσία και σύνδεση του τελικού ποσού που θα καλείται να πληρώσει ο κάθε ιδιοκτήτης με την εμπορική αξία του ακινήτου του επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως τόνισε το πρωί της Κυριακής ο Τρύφων Αλεξιάδης, «η καλύτερη λύση είναι ένας φόρος στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα, ανά άτομο», κάνοντας παράλληλα λόγο για μεταφορά όλου του φορολογικού βάρους στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες.


«Θα έχουμε φορολόγηση με βάση την εμπορική αξία του κάθε ακινήτου» διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μικρό αφορολόγητο όριο, υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει εξαίρεση για τα αγροτεμάχια.

«Είπαμε ότι θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ανέφερε όμως ότι δεν ίσχυε το ίδιο και για τον φόρο στην ακίνητη περιουσία.

«Λέγαμε προεκλογικά ότι θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά λέγαμε και ότι θα έχουμε φόρο στην ακίνητη περιουσία… και το ένα και το άλλο» τόνισε και πρόσθεσε:

«Είτε θα προχωρήσουμε σε ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ σε άτομα με προβλήματα υγείας και εισοδηματικά κριτήρια, είτε αν προλάβουμε θα κάνουμε το νέο φόρο».

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί αυτοί που εκτόξευσαν τους φόρους στα ακίνητα στα 3,5 δισ. ευρώ να μιλούν τώρα».

Στο σφυρί σπίτια μεγαλοοφειλετών

Για το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Αλεξιάδης υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, αναφέροντας ότι έχει τεθεί επί τάπητος διάταξη για πολίτες με χρέη μόνο προς την εφορία για να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό.

«Η διάταξη είναι στη φάση της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας, θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανάλογα του νόμου Κατσέλη» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας «ιστορίες για αγρίους» την ειδησεογραφία για πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία.

«Αν κάποιοι θεωρούν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας τον πλειστηριασμό σε μεγαλοφειλετη που χρωστά 1,5 εκατ. όπως ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ κ.λπ., τότε έχουμε χάσει την έννοια των λέξεων… Δεν γίνονταν και δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας» ξεκαθάρισε.



«Προβάλλονται πλάνα στην τηλεόραση από πλειστηριασμούς σε μεγαλοοφειλέτες. Πλειστηριασμοί γίνονται από χρέη 300.000 ευρώ και πάνω. Σε ειδικές περιπτώσεις μόνο γίνονται κάτω από 300.000 ευρώ. Γίνονται και πρέπει να γίνονται δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων… Παλιά γινόταν αυτό (πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας), και εγώ ως συνδικαλιστής είχα συμμετάσχει σε κινητοποίηση ενάντια στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας ναυτεργάτη» κατέληξε.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου