Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

«Ψυχρολουσία» για την κυβέρνηση - Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά



«Κόλαφος» για την κυβέρνηση η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.
Αργά το βράδυ της Τρίτης η ολομέλεια του ΣτΕ, κατά την πέμπτη - και πιο καθοριστική όπως αποδείχτηκε - πέμπτη διάσκεψή της, έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά (νόμος 4339/2015) για τις τηλεοπτικές άδειες, με 14 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά.

Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις 5,5 ωρών, αποφάνθηκαν ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.
Η απόφαση αυτή αποτελεί «ψυχρολουσία» για την κυβέρνηση, αφού επί της ουσίας ακυρώνει το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Τα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν κανονικά και τα χρήματα που κατέθεσαν οι τέσσερις υπερθεματιστές θα τους επιστραφούν.
Με την απόφαση του ΣτΕ ο νόμος Παππά ουσιαστικά αποσύρεται εξ ολοκλήρου, καθώς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν έδωσε καμία προθεσμία για διορθώσεις στο νόμο, μετά από συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τη διάσκεψη, αναφέροντας πως η διάσκεψη ήταν μυστική.
Η απόφαση του ΣτΕ, εκτός από πολιτική ήττα για την κυβέρνηση, επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις.
Όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, από τη στιγμή που ο νόμος για τηλεοπτικές άδειες κρίνεται αντισυνταγματικός, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να κινηθεί άμεσα και να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά το νέο κυβερνητικό σχήμα. Στόχος αυτής της κίνησης θα είναι να μεταφέρει την ατζέντα της επικαιρότητας μακριά από την κατάργηση του νόμου Παππά και του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου