Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

"Άκυρο"από το Eurogroup: Ενέκρινε μόνο 1,1 δισ.Το μαρτύριο της δόσης συνεχίζεται.



Άκυρο για την ελληνική κυβέρνηση ήρθε από το Λουξεμβούργο, καθώς οι εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών για την απόφαση άμεσης εκταμίευσης της υποδόσης 2,8 δισ. ευρώ δεν επαληθεύθηκαν στο Eurogroup.
Η απόφαση του Eurogroup αφορά την πολιτική έγκριση για εκταμίευση υποδόσης ύψους 1,1 δις ευρώ και την συνέχιση των τεχνικών διαβουλεύσεων, με στόχο την διαπίστωση
πλήρους τυπικότητας, σε ζητήματα όπως η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η ασυλία των μελών του ΔΣ του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και η μη ολοκλήρωση στελέχωσης των Τραπεζών.
Ουσιαστικά, ο Τσακαλώτος απέσπασε πολιτική συμφωνία δίχως ουσία με την κρίσιμη απόφαση για «πράσινο φως» να μεταφέρεται στις 24 Οκτωβρίου, στο επόμενο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.
Η εκταμίευση των δύο δόσεων προβλέπεται έως το τέλος του Οκτωβρίου.
Στο κείμενο της δήλωσης του Eurogroup σημειώνεται πως «έχει γίνει σημαντική πρόοδος προς την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και Αύγουστο και καταγράφει πως ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η καταγραφή των δεδομένων του Σεπτεμβρίου θα είναι μετά τον Οκτώβριο».
Τέλος, επισημαίνεται πως η επιτυχής καταγραφή από τους θεσμούς της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών «θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση από τον ESM της υποδόσης ύψους 1,7 δισ.» και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να «επισπεύσει τους ρυθμούς προόδου με τους θεσμούς για την δεύτερη αξιολόγηση και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου 2016».
Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup:
Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Tο Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση των απαραίτητων περαιτέρω μέτρων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του τομέα της ενέργειας, την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών, την πλήρη εγκαθίδρυση της νέας ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και για να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Το Eurogroup επίσης σημειώνει την περαιτέρω πρόοδο στη δημιουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Το Eurogroup τονίζει ότι ο διορισμός των μελών του συμβουλίου του, ανάμεσά τους οι θέσεις του προέδρου και του CEO, πρέπει να επιδιωχθούν ως ζήτημα προτεραιότητας, προκειμένου το ταμείο να γίνει πλήρως λειτουργικό πριν από τα τέλη του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
Για αυτό τον σκοπό, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία διορισμού είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του νόμου, για να διασφαλιστεί ότι τα μέλη του συμβουλίου είναι πλήρως ανεξάρτητα, επαγγελματίες και με σαφή εμπειρία και ότι τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ανοίγει τον δρόμο προκειμένου το συμβούλιο του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση 1,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.
Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι σημαντική πρόοδος έχει γίνει για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και σημειώνει ότι χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των δεδομένων για τον Σεπτέμβριο, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η θετική αξιολόγηση των Θεσμών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου το συμβούλιο του ESM να εγκρίνει την περαιτέρω εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για να χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το Eurogroup πλέον θα στρέψει την προσοχή του στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τη συνεργασία τους με τους Θεσμούς, για τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εγκαίρως, και καλωσορίζουμε την πρόθεση των Θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου