Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Φέρνουν 4ο μνημόνιο με αντάλλαγμα το χρέος



Το ενδεχόμενο επιβολής ακόμη ενός μνημονίου με αφορμή τη συζήτηση για το χρέος άφησε -εμμέσως πλην σαφώς- ανοικτό την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πάντως, εμμένει στην αναπροσαρμογή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στο 1,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να μη χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτραΣε δηλώσεις του σχετικά με την εκκίνηση των εν
λόγω συζητήσεων ο κ. Ράις είπε πως τα μέτρα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος μπορεί να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση (conditionality) της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι οι δηλώσεις αυτές υποδηλώνουν την εφαρμογή ενός νέου μνημονίου, το οποίο πλέον δεν θα επιβληθεί για την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας με δάνεια, αλλά με κλιμακωτή υλοποίηση μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Βασικά σημεία των δηλώσεων Ράις

-Σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους ο Τζέρι Ράις είπε πως αυτά δεν είναι απαραίτητο να τεθούν σε εφαρμογή «a priori», σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του, το ΔΝΤ είναι απαραίτητο να γνωρίζει το εύρος και το είδος των μέτρων αυτών.

Το παρόν πρόγραμμα θα βρίσκεται σε ισχύ έως το 2018, παρ' όλα αυτά άλλα προγράμματα θα «τρέχουν» σε βάθος χρόνου, μετά το πέρας του 3ου μνημονίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πάντως, εμμένει στην αναπροσαρμογή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στο 1,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να μη χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

- Ο Τζέρι Ράις δήλωσε ακόμη ότι «δεν ζητάμε πρόσθετα μέτρα και περισσότερη λιτότητα», σπεύδοντας να προσθέσει πως τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα είναι συμβατά με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Επομένως, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε εφαρμογή νέων δημοσιονομικών μέτρων, εάν δεν χαμηλώσει ο στόχος των πλεονασμάτων. Το σενάριο αυτό δεν αποκλείεται να φέρει στο προσκήνιο νέα μέτρα που θα σχετίζονται με αφορολόγητο και συνταξιοδοτικό. Εξάλλου, στο προσχέδιο της έκθεσής του το Ταμείο εκτιμά πως το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο. Ως εκ τούτου, φέρεται να υποδεικνύει νέες περικοπές σε βάρος των συνταξιούχων και νέα μείωση στο αφορολόγητο όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου