Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Τα μάτια σας στον διαβήτη...



ΤΟ 10,3% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΔΙΑΒΗΤΗ

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη είναι αφιερωμένη στη φροντίδα των ματιών - Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί στη χώρα μας

Η έγκαιρη διάγνωσή του και η ρύθμιση του Διαβήτη αποτρέπουν την εμφάνιση των σοβαρών επιπλοκών, όπως είναι η τύφλωση


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί τον θάνατο τουλάχιστον 5.000.000 ανθρώπων ετησίως (υπολογισμοί 2014 ένα άτομο πεθαίνει από ΣΔ κάθε 6 δευτερόλεπτα).
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη, δηλαδή έχει αντίσταση στην ινσουλίνη (Τύπου 2). Επίσης υπάρχει ο ΣΔ που συνδυάζεται με ορισμένες καταστάσεις και σύνδρομα (MODY και LADA) και ο ΣΔ της κύησης. Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη είναι αφιερωμένη στη φροντίδα των ματιών με το σύνθημα «Eyes On Diabetes - Act Today to Change Tomorrow». Η έγκαιρη διάγνωσή του και η ρύθμιση του διαβήτη αποτρέπουν την εμφάνιση των σοβαρών επιπλοκών, όπως είναι η τύφλωση.

Σημαντική η πρόληψη
Στη «Σημερινή» μίλησε ο Παθολόγος-Διαβητολόγος Δρ Δώρος Λοΐζου για τον διαβήτη, για τις νεότερες θεραπείες, τα συμπτώματα του Σακχαρώδους Διαβήτη και για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη.
Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα (7 κατηγορίες χαπιών και δυο ενέσιμες - ινσουλίνη και GLP-1 μιμητικά), μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη.
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή ιδιαίτερα στα Ελληνόπουλα της Κύπρου, τα οποία συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης. «Το θέμα της πρόληψης του διαβήτη κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και όλα τα θέματα πρόληψης στέλλονται στην επικείμενη εφαρμογή του γενικού σχεδίου υγείας, που εκκρεμεί από το 2001. Πιστεύω ότι η πολιτεία έχει πάρα πολλά ακόμη να κάνει στον τομέα του διαβήτη», ανέφερε ο Δρ Λοΐζου.
Ο Διαβήτης -για τους περισσότερους ένα ανεβασμένο επίπεδο σακχάρου στο αίμα- είναι βασικά μια πάθηση του μεταβολισμού, λόγω μερικής η πλήρους έλλειψης μίας ζωτικής σημασίας ορμόνης που παράγεται στο πάγκρεας, της Ινσουλίνης. Επιστημονικά ονομάζεται Σακχαρώδης (λόγω της γλυκιάς γεύσης των ούρων) Διαβήτης (λόγω της πολυουρίας γίνεται διάβαση των υγρών του σώματος) και πράγματι είναι μια κατάσταση κατά κάποιον τρόπο ύπουλη, διότι γηράσκει πρόωρα τα αγγεία και το σώμα μας γενικά, ενώ δεν καταλαβαίνουμε εύκολα ότι πάσχουμε, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι. Για πολλά χρόνια μπορεί να ζει κάποιος με τον Διαβήτη του, χωρίς σημαντικά συμπτώματα που θα τον οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση. Γι' αυτό πρέπει να υποβαλλόμαστε κάθε χρόνο σε γενικές αναλύσεις.

Το ένα δέκατο του πληθυσμού
Με βάση την επιδημιολογική έρευνα που διενήργησε η ομάδα του Δρος Λοΐζου για την Κύπρο, μεταξύ το 2003-2005, το ποσοστό του διαβήτη τύπου 2 ανέρχεται στο 10,3% του πληθυσμού της ελεύθερης Κύπρου. Όσον αφορά τους αριθμούς του διαβήτη τύπου 1, η ομάδα του Ν. Σκορδή στο Μακάρειο Νοσοκομείο της Λευκωσίας, που καταγράφει όλα τα νέα περιστατικά, φαίνεται να εμφανίζονται γύρω στα 13-14 άτομα ανά 100.000 παιδικού πληθυσμού τον χρόνο (γύρω στα 25 τον χρόνο).
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει επάρκεια επιστημόνων, που μπορούν να αντιμετωπίσουν και να ρυθμίσουν τον διαβήτη και τις εμπλοκές του», δήλωσε ο Δρ Λοΐζου. «Όσον αφορά τα εξειδικευμένα κέντρα -πρόσθεσε- εκεί πιστεύω ότι υστερούμε. Στο ιδιωτικό τομέα, πέραν του δικού μας, υπάρχουν 1-2 στη Λεμεσό. Στον δημόσιο τομέα υπάρχουν μόνο δύο (Νοσοκομείο Λάρνακας και Λεμεσού). Άρα εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Δρ Λοΐζου. Τέλος, ανέφερε ότι «όσον αφορά την πρόληψη του διαβήτη, πιστεύω ότι δεν έγινε η σωστή καμπάνια ενημέρωσης-πρόληψης, ιδιαίτερα μετά την επιδημιολογική μας έρευνα, που κατέδειξε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά Διαβήτη στην Ευρώπη (10,3%)».

Τα συμπτώματα του Διαβήτη
Ο Διαβήτης (τύπου 2) μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 10 χρόνια για να προκαλέσει συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν σε γιατρό, αφού έχει ήδη καταστραφεί το 50% των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη. Τα κλασικά συμπτώματα του Διαβήτη είναι η πολυουρία-πολυδιψία, πολυφαγία, εύκολη κόπωση, διαταραχές της όρασης, απώλεια βάρους και κνησμός, ιδιαίτερα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Η επίπτωση του Διαβήτη αυξάνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 40 ετών, ιδιαίτερα σε παχύσαρκα άτομα, με οικογενειακό ιστορικό ΣΔ. Οι γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κυήσεως ή γέννησαν υπέρβαρα παιδιά (?5kgr) επίσης εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο και θα πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον ανά διετία. Η παχυσαρκία από μόνη της αποτελεί ένα πολύ ισχυρό προδιαθεσικό παράγοντα για Διαβήτη.

Η σωστή διάγνωση
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συνείδηση στους περισσότερους η αξία των προληπτικών εξετάσεων, καθώς μπορούν να αποβούν σωτήριες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου όταν έχουμε υπερβεί τα όρια, για παράδειγμα στις τιμές της χοληστερίνης μας, ή όταν υπάρχουν υποψίες για την ύπαρξη κάποιας ασθένειας όπως ο Διαβήτης, που χάρη στο τσεκάπ διαγιγνώσκεται έγκαιρα.
Υπάρχουν 2 τρόποι διάγνωσης του Διαβήτη. Ο πρώτος είναι η γλυκόζη νηστείας, δηλαδή η μέτρηση της γλυκόζης (του σακχάρου) του αίματος το πρωί, όταν το άτομο δεν έχει φάει και ο δεύτερος τρόπος είναι με τη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, κατά την οποία το σάκχαρο μετράται 2 ώρες μετά από ένα ειδικό ρόφημα πλούσιο σε γλυκόζη. Ένα άτομο έχει Διαβήτη, όταν η γλυκόζη νηστείας είναι άνω του 126 mg/dl σε δύο διαφορετικές μέρες μέτρησης, ή όταν με τη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης η γλυκόζη αίματος 2 ώρες μετά το ειδικό ρόφημα γλυκόζης είναι πάνω από 200 mg/dl.
Επίσης, η διάγνωση Διαβήτη μπορεί να τεθεί όταν 2 τυχαία σάκχαρα αίματος είναι πάνω από 200 mg/dl. Φυσιολογικό θεωρείται το σάκχαρο νηστείας που είναι κάτω από 100 mg/dl και φυσιολογική η δοκιμασία ανοχής γλυκόζης κατά την οποία το σάκχαρο 2 ώρες μετά το ειδικό ρόφημα είναι κάτω από 140 mg/dl. Τα άτομα που έχουν τιμές γλυκόζης νηστείας μεταξύ 100-125 θεωρούνται ότι έχουν προδιαβήτη και πρέπει να ελέγχονται.

Νέες ελπίδες
Η πρόοδος της επιστήμης έχει επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στη ζωή των διαβητικών ατόμων. Σημαντικά επιτεύγματα όπως η ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1922, τα μηχανάκια ελέγχου του σακχάρου -σύντομα θα γίνεται υπολογισμός του σακχάρου εντελώς αναίμακτα-, η αντλία ινσουλίνης, τα πενάκια ινσουλίνης, τα νεότερα αντιδιαβητικά φάρμακα έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα και ποσότητα ζωής των ατόμων με διαβήτη.
Νεότερες ελπίδες αποτελούν η εισπνεόμενη ινσουλίνη, η εβδομαδιαίας χορήγησης ινσουλίνη, η από του στόματος ινσουλίνη κ.ά., η τεχνική βελτίωση των αντλιών ινσουλίνης ώστε να δρουν ως τεχνητό πάγκρεας, οι συσκευές συνεχούς καταγραφής σακχάρου, η βελτίωση των τεχνικών και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη μεταμόσχευση παγκρέατος και τη μεταμόσχευση νησιδίων παγκρέατος, και τα βλαστικά κύτταρα, που οι ελπίδες είναι ότι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα παγκρεατικά κύτταρα, έτσι ώστε να θεραπεύσουν τον διαβήτη.
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου