Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

«Ξεδόντιασαν» τον μισό νόμο Παππά -Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες υπέρ του ΕΣΡ



Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η ψηφοφορία επί των τροπολογιών του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που αφορούν τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Στην τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α ψήφισε «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Οχι» ψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. «Παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ.

Στις τροπολογίες για τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. «Όχι» δήλωσαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη μαραθώνια συζήτηση που προηγήθηκε εξέφρασαν τις έντονες ενστάσεις τους για την στάση που τηρεί η κυβέρνηση.
Γεροβασίλη: Δεν υπάρχουν πλέον προσχήματα για τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ
Σχόλιο μέσω Twitter έκανε σχετικά με την συγκρότηση του ΕΣΡ, η Ολγα Γεροβασίλη.
«Δεν υπάρχουν πλέον προσχήματα για τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ. Τη Δευτέρα θα ξέρουμε. Να ολοκληρωθεί το βήμα συναίνεσης», έγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
ΝΔ: Αφήστε της πονηρές τροπολογίες
Η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις «πονηρές», όπως τις χαρακτήρισε τροπολογίες, και να βρεθεί στη συνέχεια λύση από κοινού. Ο Νίκος Δένδιας, εξήγησε ότι η διαφωνία της ΝΔ είναι επί της αρχής, γιατί το άρθρο 15 του Συντάγματος αναθέτει συνολικά στο ΕΣΡ τον έλεγχο της ραδιοτηλεόρασης και ο υπουργός δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο - ενώ το ΕΣΡ οφείλει να αυτενεργεί ως ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Δένδιας είπε στην κατάληξη της συζήτησης, ότι η ΝΔ ζητάει την κατάργηση του άρθρου 2Α διαφορετικά να υπάρξει αναμονή της απόφασης του ΣτΕ.
Δημοκρατική Συμπαράταξη:
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέμεινε ότι η «αναστολή» του επίμαχου άρθρου 2Α, πρέπει να αντικατασταθεί στη διατύπωση της τροπολογίας από την «κατάργηση» του άρθρου, για συμβολικούς λόγους από την «κατάργηση». Ζήτησε ταυτόχρονα, η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ να αφορά όλες τις αποφάσεις του υπουργού που σχετίζονται με την αδειοδότηση. Χαρακτήρισε μεγάλη νίκη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι ο Νίκος Παππάς αποδέχθηκε να επεκταθεί η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και στην τιμή εκκίνησης, και είπε ότι την στηρίζει, γιατί ήταν κάτι που το ζητούσε εδώ και καιρό. Ο Α. Λοβέρδος ζήτησε να μην γίνει Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τα πρόσωπα του ΕΣΡ, καθώς τα όσα έγιναν την περασμένη Δευτέρα δεν ισχύουν πλέον.
Ποτάμι: Πρόεδρος του ΕΣΡ ο Σταθόπουλος
Το Ποτάμι, επανέλαβε την πρότασή του να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ ο καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος, αλλά είπε ότι μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο ως μια πολύ καλή επιλογή. Επανέλαβε την πρόταση Θεοδωράκη για τις άδειες.
Ενωση Κεντρώων: Να καταργηθεί πλήρως ο ν. Παππά
https://secure-ds.serving-sys.com/BurstingCachedScripts/Res/blank_1X1.gif
Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε κατάργηση του Ν. 4339, είπε ότι θα δηλώσει «παρών» στις δύο τροπολογίες και είπε ότι είναι έτοιμη να ψηφίσει όποιο πρόσωπο επιλέξει η ΝΔ προκειμένου να συγκροτηθεί ΕΣΡ.
ΚΚΕ: Παρών
Το ΚΚΕ από θέση αρχής δήλωσε «παρών», και κατήγγειλε ότι η μάχη γύρω από το ζήτημα, είναι για να κρυφτεί η προνομιακή μεταχείριση του κεφαλαίου και τα μέτρα σε βάρος του λαού και των συμφερόντων των εργαζομένων.
Βούτσης: Πρέπει να συγκροτηθεί ΕΣΡ
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, λίγο αφότου ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε και τη δεύτερη τροπολογία με την οποία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών, αλλά και την αποδοχή βουλευτικής τροπολογίας του Σπ. Λάππα για τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στην τιμή εκκίνησης, μίλησε στην ολομέλεια και τόνισε ότι «δεν υπάρχει πλέον ούτε φύλλο συκής», και πρέπει η Διάσκεψη των Προέδρων να προχωρήσει στη συγκρότηση ΕΣΡ στέλνοντας μήνυμα προς την κοινωνία ότι το πολιτικό σύστημα θα προχωρήσει έξω από τις λογικές υποταγής σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Οπισθεν Παππά: Το ΕΣΡ θα έχει λόγο και στην τιμή εκκίνησης
Νωρίτερα, η κυβέρνηση δέχθηκε ότι το ΕΣΡ θα πρέπει να δώσει την σύμφωνη γνώμη του πλέον και για την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, σύμφωνα με τροπολογία που έκανε δεκτή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Η τροπολογία κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα. Ετσι, εκτός από τον αριθμό των καναλιοών, το ΕΣΡ θα πρέπει να δίνει σύμφωνη γνώμη και για την τιμή εκκίνησης.
Θέλουμε 4 κανάλια, αλλά...
Εμείς θέλουμε 4 κανάλια, αλλά αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα είμαστε υποχρεωμένοι να το συζητήσουμε», είπε ο κ. Παππάς και μίλησε για «οριακή πλειοψηφία» στο ΣτΕ, ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου δημιουργεί νομικό και συνταγματικό κενό!
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε στη βουλή για την τροπολογία που κατέθεσε, μετά την απόφαση του ΣτΕ ότι ο νόμος του για τα κανάλια είναι αντισυνταγματικός. «Είναι πρόδηλο ότι όποιος διαγωνισμός γίνει, θα γίνει από το ΕΣΡ», τόνισε ο κ. Παππάς, ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πέταξε το μπαλάκι προς την ΝΔ σχετικά με τα ποσά που θα πρέπει να εισπραχθούν. Όπως υποστήριξε, «θα πρέπει να συζητήσουμε πώς το τίμημα των 250 εκατ. ευρώ θα εισπραχθεί, διότι αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι», ενώ δήλωσε αποφασισμένος και «άδειες να δοθούν και ΕΣΡ να συγκροτηθεί και χρήματα να εισπραχθούν».
Τέλος, εξέφρασε την πίστη για σύγκλιση των κομμάτων στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων, λέγοντας ότι «διαφαίνεται από πολλά κόμματα να ανταποκριθούν στη θεσμική τους υποχρέωση για συγκρότηση στο ΕΣΡ».
Τι προβλέπει η τροπολογία Παππά
Στο παρά πέντε της έναρξης της κρίσιμης συζήτησης επί της αρχικής ρύθμισης που κατέθεσε για την αναστολή του άρθρου 2Α, που ορίζει ότι ο διαγωνισμός για τη δημοπράτηση των αδειών γίνεται από τη Γ.Γ. Ενημέρωσης, ο κ. Παππάς κατέθεσε νέα τροπολογία για τον ορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών.
Η νέα διάταξη προβλέπει ότι ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, ανά κατηγορία εμβέλειας, προγράμματος, είδος περιεχομένου σε περίπτωση ενημερωτικού προγράμματος κ.λπ., πραγματοποιείται με απόφαση του υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ αντί αιτιολογημένης γνώμης αυτού που ισχύει σήμερα.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου