Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

«Το Ασφαλιστικό έχει κλείσει» καθησυχάζει ο Γ.Κατρούγκαλος



«Το ασφαλιστικό έχει κλείσει κατά την πρώτη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης», διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή αναφορές σε έγγραφο του Γερούν Ντάισεμπλουμ στη Βουλή της Ολλανδίας ότι μέτρα για το ασφαλιστικό και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της β΄αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Υπάρχει μια εκτεταμένη παρερμηνεία αυτών των δηλώσεων», αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος, «άλλοι λένε ότι θα είναι αυτοτελές θέμα στο Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου, άλλοι λένε ότι ξανανοίγει το ασφαλιστικό. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Το ασφαλιστικό έχει κλείσει και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας από τα θέματα που ελέγχονται ως εκκρεμότητες από τα κλιμάκια των θεσμών είναι το πώς προχωρά η υλοποίηση του νόμου.

«Δηλαδή», εξήγησε, «η έκδοση των σχετικών εγκυκλίων και των υπουργικών αποφάσεων. Εκεί αναφερόταν προφανώς, όσο μπορώ να ερμηνεύσω, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και σε κάθε περίπτωση κανείς δεν έχει θέσει επανάληψη αξιολόγησης του ασφαλιστικού».

Ανακοίνωση για το θέμα, μετά το πλήθος δημοσιευμάτων που πυροδότησε η δήλωση Ντάισελμπλουμ, εξέδωσε και το υπουργείο Εργασίας.

«Σε σχέση με γενικευμένη παρερμηνεία δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup κ. Γ.Ντάισελμπλουμ, το υπουργείο Εργασίας επαναλαμβάνει ότι το Ασφαλιστικό έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση και δεν αποτελεί θέμα της δεύτερης» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Αυτό που εξετάζεται από τους θεσμούς είναι αποκλειστικά και μόνο η εφαρμογή του νόμου 4387/2016, δηλαδή η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων» διευκρινίζεται και καταλήγει: «Όλα τα υπόλοιπα ανάγονται στο γενικευμένο κλίμα παραπληροφόρησης των ημερών».

«Οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν»


Οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιβλήθηκαν οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, όπως έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως το υπουργείο έστειλε ενημερωτικό σημείωμα σε όσους συνταξιούχους υπέστησαν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τους, προκειμένου να γνωρίζουν το πραγματικό ποσό της παρακράτησης, ξεκαθαρίζοντας ότι το κατώτατο ποσό της μηνιαίας δόσης παρακράτησης θα είναι τα 50 ευρώ, ενώ ανέφερε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τον αριθμό των δόσεων για κάθε συνταξιούχο, καθώς διαφέρει από ταμείο σε ταμείο.

«Το ασφαλιστικό είναι κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης και έχει κλείσει οριστικά, δεν ξανανοίγει... Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στηρίχθηκε σε ένα εντελώς νέο σύστημα, με κανόνες ισονομίας για όλους, στο πλαίσιο του οποίου επανυπολογίστηκαν και οι παλιές συντάξεις», σημείωσε, επισημαίνοντας πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έγινε ήταν η καλύτερη, ειδικά στα θεσμικά χαρακτηριστικά που είχε.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του είναι η αντιμετώπιση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ανέφερε ότι η Αθήνα έχει θέσει ως όρο να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν συνδέεται με τη μείωση του αφορολόγητου.

ΠΑΣΟΚ: Οι συνταξιούχοι δεν μπορεί να γίνονται μπαλάκι

«Οι συνταξιούχοι δεν μπορεί να γίνονται 'μπαλάκι' μεταξύ του προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ και του υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου!» τονίζει σε δήλωσή της η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Ο πρώτος, με τον πιο επίσημο τρόπο διαβεβαιώνει ότι το Ασφαλιστικό είναι κλειδί για τη 2η αξιολόγηση, ενώ ο δεύτερος επιμένει ότι δεν θα ξανασυζητηθεί με τους θεσμούς.
Ο μεν κ. Ντάισελμπλουμ πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι οι αντοχές των συνταξιούχων εξαντλήθηκαν με το ν. 4387/2016.»

» Ο δε κ. Κατρούγκαλος ψεύδεται ασύστολα και κοροϊδεύει τους συνταξιούχους. Άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, ενώ έχει επιβαρύνει το Ασφαλιστικό με 2,3 δις ευρώ, που το 2014 ήταν αχρείαστα» επισημαίνει.

«Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα ασφαλισμένων και συνταξιούχων και τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος» καταλήγει η κυρία Χριστοφιλοπούλου.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου