Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Μόνο η Χίλαρι μπορούσε να χάσει από ένα τέτοιο αντίπαλό: Αναξιοπιστία και διαφθορά…



Είναι απολύτως ξεκάθαρο: Τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν τις κέρδισε ο Donald Trump (Ντόλντ Τραμ). Τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τις έχασε η Hillary Clinton (Χίλαρι Κλίντον). Και τις έχασε κυρίως επειδή οι αμερικανοί αμφέβαλλαν εξ αρχής για την αξιοπιστία της. Οι αμερικανοί πότε δεν πείστηκαν για την αθωότητα της σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική αλληλογραφία της και τις κατηγορίες για οικονομικές
ατασθαλίες του ιδρύματος Clinton.

 Οι Clinton λένε οι κακές γλώσσες είναι άφιλοι και συμπεριφέρονταν σαν να είναι υπεράνω του νόμου … Η αμειβόμενη με χιλιάδες ευρώ για κάθε ομιλία της και σύμβουλος με υψηλή αμοιβή σε καπιταλιστικούς κολοσσούς, Hillary, έτρεχε μόνη της για το χρίσμα των Δημοκρατικών και κόντεψε να βγει δεύτερη! Τώρα ποια κανείς δεν αμφιβάλει ότι η επιλογή των Δημοκρατικών ήταν εξ αρχής ένα τεράστιο λάθος. Μόνο η Hillary μπορούσε να χάσει από ένα τόσο προκλητικό, διχαστικό και αντιδημοφιλή υποψήφιο!

Τον Donald Trump που στην προεκλογική του εκστρατεία χρησιμοποίησε κατά κόρον ρητορική μίσους προσφέροντας ένα «εκρηκτικό» υπερθέαμα, ειδικά στις γνωστές αμερικάνικες-αμερικανιές, τις γνωστές τηλεμαχίες. Η προεκλογική εκστρατεία της Hillary Clinton βασίστηκε στα πολλά αδύναμα σημεία του αντιπάλου της και δεν έπεισε. Από την άλλη, το βασικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump, ήταν ότι θέλει να ξανακάνει την Αμερική μεγάλη, ένα σύνθημα που φαίνεται να έπεισε όλους όσους είχαν την ανάγκη να πιστέψουν ξανά ότι είναι πολίτες της μεγαλύτερης υπερδύναμης στον πλανήτη.

Ο Trump απευθύνθηκε στη μεγάλη μάζα της λεγόμενης μεσαίας τάξης των αμερικανών. Τα κατά πολλούς μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης του 2008 που είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να χάσουν ακόμα και τα σπίτια τους. Ο Trump στηλίτευσε τις μεγάλες αποτυχίες της Ευρώπης και έδωσε υποσχέσεις για νέες συμμαχίες με την Ρωσία του Vladimir Putin (Βλαδιμήρ Πούτιν) και την Γαλλία της Marine Le Pen (Μαρίν Λεπέν), προεξοφλώντας με αυτό τον τρόπο την επικράτηση της στις προσεχείς γαλλικές εκλογές!

 Ο Trump κατά πολλούς είναι η επιτομή της ίδιας αντι-συστημικής διάθεσης που οδήγησε τους Βρετανούς στη ψήφο υπέρ του Brexit … Τον Trump ψήφισαν κυρίως όσοι ανησυχούν για την δημόσια ασφάλεια, την οικονομία και όσοι βρήκαν στον ακραίο νεοσυντηρητισμό του ένα ασφαλές καταφύγιο. Ο Trump είχε με το μέρος του ανθρώπους με υπαρξιακές ανησυχίες που δεν βλέπουν θετικά το άνοιγμα της Αμερικής στην παγκόσμια οικονομία και το ελεύθερο εμπόριο. Ακούγεται οξύμωρο, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινό: Στην σημερινή νεοταξική αυτοκρατορία της νεοφιλελεύθερης οικονομικής φούσκας του καζινο-καπιταλισμού (made in USA), οι αμερικανοί νοιώθουν να έχουν πληγεί βάρβαρα από τη δικής τους έμπνευσης λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης.

Η Αμερική διχάστηκε όσο ποτέ άλλοτε από μια προεκλογική εκστρατεία βουτηγμένη στο βούρκο. Ήταν χωρίς καμία δόση υπερβολής η πιο βρώμικη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία των Η.Π.Α.. Hillary και Trump ήταν δύο υποψηφιότητες που η συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανών δεν ενέκρινε! Μοιραία λοιπόν ψήφισαν γεμάτοι οργή ακόμα και σε πολιτείες-προπύργια των Δημοκρατικών που είναι ταυτοχρόνως και οι πολιτείες-κλειδιά, όπως η Φλόριδα, το Οχάιο και η Βόρεια Καρολίνα, πολιτείες που ουσιαστικά χάρισαν τη νίκη στον Trump και μια οδυνηρή ήττα στην Hillary Clinton.

Η επόμενη μέρα: Αν ο Trump προχωρήσει σε εφαρμογή όσων υποσχέθηκε προεκλογικά, δηλαδή: κατασκευή τοίχους στα σύνορα με το Μεξικό, επαναδιαπραγμάτευση ή και κατάργηση διεθνών εμπορικών συμφωνιών, επιβολή υψηλής φορολογίας στα εισαγόμενα κυρίως κινέζικα προϊόντα, απέλαση χιλιάδων μεταναστών και άλλα πολλά παρόμοια, τότε, σίγουρα, εισερχόμαστε σε μια εποχή απόλυτου αυταρχισμού. Ο Trump αμφισβητεί ακόμα και την κλιματική αλλαγή που είναι προϊόν κυρίως της αλόγιστης χρήσης ορυκτών καυσίμων (με πρωταθλητές ρύπανσης Κίνα και Αμερική), την οποία αποκάλεσε απάτη.

 Ωστόσο παρά το γεγονός ότι το προφίλ του νέου αμερικανού προέδρου είναι δεδομένο και δείχνει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε. Ήδη ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου έβαλε πολύ νερό στο κρασί του και έκανε τις πρώτες κολοτούμπες ανασκευάζοντας σχεδόν τα πάντα. Τρανή απόδειξη οι ευχαριστίες προς την μέχρι χθες διανοητικά ασταθή επικίνδυνη ψεύτρα και ανισόρροπη (όπως ο ίδιος την αποκαλούσε προεκλογικά) Hillary για την οποία είχε πει σε τηλεμαχία ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα διορίσει ανεξάρτητο εισαγγελέα για να την βάλει στη φυλακή! Εν κατακλείδι: Σίγουρα η άποψη του νέου ένοικου του Λευκού Οίκου για την νέα Αμερική που ονειρεύεται δημιουργεί από μόνη συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας.

Ως εκ τούτου δικαιολογημένα όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι στην πράξη η πολιτική του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου στην εσωτερική διακυβέρνηση και στις σχέσεις του με τον άλλο κόσμο και κυρίως την Ε.Ε., την Ρωσία, την Κίνα, την Συρία και φυσικά την Τουρκία, κάτι που μας αφορά άμεσα. Στην Άγκυρα πάντως πανηγυρίζουν προκαταβολικά για την εκλογή Trump, αναμένοντας από την Ουάσινγκτον να εκδώσει τον τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν! Όσο για τη στάση που θα τηρήσει απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, ανεξάρτητα με τις όποιες θετικές ή αρνητικές προεκλογικές εξαγγελίες του, το παρελθόν διδάσκει ότι οι σχέσεις μας με την υπερατλαντική υπερδύναμη δεν έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα αλλά με συμφέροντα. Στις Η.Π.Α. ο εκάστοτε πρόεδρος είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα εντολέας και φερέφωνο συγκεκριμένων στρατηγικών και συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.

Την απάντηση λοιπόν στο ερώτημα «τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Κύπρο το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών» τη δίνει κατ’ απόλυτο τρόπο, εύστοχα και μονολεκτικά από την Αμερική ο πάντα έγκριτος και έγκυρος δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου: «ΤΙΠΟΤΑ»!!! (ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ) Υστερόγραφο: Έγινε πλέον συνήθεια εκλογολόγοι και μελετητές να πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους! Όπως ακριβώς και στην περίπτωση του GREXIT αλλά και του δικού μας δημοψηφίσματος παρωδία (τότε που όλα σχεδόν τα ΜΜΕ και το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της χώρας έκαναν ότι μπορούσαν για τρομοκρατήσουν τον κόσμο).

 Κάτι που εύλογα δημιουργεί την υποψία ότι μάλλον δεν πρόκειται περί κακού υπολογισμού, αλλά για μια προσπάθεια χειραγώγησης τους εκλογικού σώματος. Αν δεν είναι έτσι, είναι καιρός κάποιοι εκλογολόγοι να καταθέσουν πάραυτα τα πτυχία τους …. Σημειώστε ακόμα: Οι μόνες μετοχές που ανέβηκαν στο χρηματιστήριο μετά την εκλογή Trump είναι οι μετοχές των βιομηχανιών κατασκευής όπλων και των γνωστών πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών … 
Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας Από το Μονάγρι Λεμεσού a.avgoustis@hotmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου