Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Τελεσίγραφα και απειλές από την Άγκυρα μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου



Τον εκνευρισμό της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προχωρήσει σε προσωρινή παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας την Πέμπτη, με τον Τούρκο υπουργό αρμόδιο για τις υποθέσεις της ΕΕ να δηλώνει για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνησή του θεωρεί ότι η κίνηση αυτή δεν έχει «καμία ισχύ» και τον πρωθυπουργό της χώρας να στέλνει «τελεσίγραφο» στους Ευρωπαίους. 
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η Τουρκία περιμένει από τους ηγέτες της Ε.Ε. να αντισταθούν σε αυτή την «έλλειψη οράματος». 

«Η Ε.Ε. πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει το μέλλον της με ή χωρίς την Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, που αποκάλεσε «διπρόσωπους» τους ευρωβουλευτές. Σε δηλώσεις του αργότερα, ο κ. Γιλντιρίμ εξαπέλυσε και απειλές εναντίον των Ευρωπαίων. 
«Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε στο «πάγωμα» των ενταξιακών συζητήσεων εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. 
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου