Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ανατροπές με το αφορολόγητο



Το κουαρτέτο των θεσμών επιστρέφει στην Αθήνα και μαζί του έρχονται νέες πιέσεις για τη μείωση του αφορολογήτου, έτσι ώστε να ανοίξει περαιτέρω η φορολογική βάση και να κληθούν ακόμα περισσότεροι φορολογούμενοι -μισθωτοί στην πλειονότητά τους- να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό επιτελείο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έντονες αντιδράσεις που θα
προκαλέσουν οι νέες επιβαρύνσεις που έρχονται σε προϊόντα και υπηρεσίες από το 2017 (καφές, καύσιμα, τσιγάρα).

Η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει το αφορολόγητο, συνδέοντάς το με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών​
Το ΔΝΤ διαμηνύει ότι το υπάρχον όριο εξαιρεί σχεδόν τους μισούς μισθωτούς από τη φορολογία εισοδήματος, την ώρα που το ποσοστό αυτό στην Ευρωζώνη κυμαίνεται στο 8%. Η κυβέρνηση επιδιώκει να συνδέσει το αφορολόγητο με το πλαστικό χρήμα σε μια προσπάθεια να το διατηρήσει στα τωρινά δεδομένα. Οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει, έτσι ώστε όλοι να συνεισφέρουν στον κρατικό κορβανά.

Βάσει υπολογισμών της Παγκόσμιας Τράπεζας, το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, δηλαδή η έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, κοστίζει συνολικά 8,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ημερησία». Η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας προβλέπει μείωση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες στα 1.700 ευρώ (από 1.900-2.100 ευρώ σήμερα) για να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που προχωρήσει η πρόταση αυτή, τότε η επιβάρυνση θα φτάσει στα 200 - 400 ευρώ ανά φορολογούμενο μισθωτό ή στα 400 - 800 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο μισθωτούς, δεδομένου ότι το αφορολόγητο είναι ατομικό.

«Σωσίβιο» μέσω... πλαστικού χρήματος

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει το αφορολόγητο, συνδέοντάς το με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει διπλό όφελος: από τη μία περιορίζει την κίνηση «μαύρου χρήματος» (σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ) και από την άλλη αποτρέπει την πρόσκληση νέας δυσαρέσκειας στους φορολογουμένους, οι οποίοι βλέπουν διαρκώς το εισόδημά τους να μειώνεται.

Βάσει των όσων ισχύουν μέχρι σήμερα, από το 2017 και έπειτα οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, μόνο εφόσον έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα αξίας ίσης με το 10% έως και το 30% του εισοδήματός τους. Ειδικότερα, η αναλογία διαμορφώνεται ως εξής:

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι όσοι εμφανίζουν πληρωμές δαπανών με «πλαστικό» χρήμα άνω του 80% του ετήσιου εισοδήματός τους, θα αποκτούν πρόσθετο αφορολόγητο. Παράλληλα, θα υπάρχει ποινή σε όσους δεν συγκεντρώνουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Πρόκειται για φόρο 22% επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου