Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Αλλαγές στα capital controls



Με προϋπόθεση τη θετική ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης για το ελληνικό πρόγραμμα, τράπεζες και κυβέρνηση κατευθύνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, προς περαιτέρω χαλάρωση στους τραπεζικούς περιορισμούς, με αλλαγές στα capital controls.

Βασικός στόχος να εισρεύσει νέο χρήμα στα γκισέ, ειδικά μετά τη θετική κίνηση από πλευράς καταθετών να επιστρέψουν τον Οκτώβριο περί το 1,2 δις ευρώ καταθέσεις στις τράπεζες.


Τσίπρας - Μοσκοβισί: Πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης


Με τον Πιερ Μοσκοβισί να εκφράζει -κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και οι θεσμοί βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να αναφέρει σε σημερινές του δηλώσεις πως ναι μεν η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία είναι σημαντική, αλλά η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όλα δείχνουν ότι αμέσως μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου οι εξελίξεις στο θέμα των capital controls θα είναι ραγδαίες και αναμένεται να ξεμπλοκάρουν σε μεγάλο βαθμό την κίνηση του χρήματος.

Πρόταση για αύξηση του ορίου ανάληψης σε 2.000 ευρώ τον μήνα

Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, το όριο ανάληψης αυξάνεται σε 2.000€ τον μήνα, από 1.800 ευρώ που είναι σήμερα, με τους πολίτες να έχουν δικαίωμα και σωρευτικής ανάληψης, ενώ σήμερα περιορίζονται σε αναλήψεις έως 840 ευρώ ανά 15 ημέρες.

Ταυτόχρονα θα επιτραπεί και το άνοιγμα νέων λογαριασμών που θα προσφέρει μεγαλύτερη ακόμη ευκολία στη διακίνηση χρημάτων.

Έτσι, ενώ οι πολίτες μπορούν μέχρι σήμερα να βγάζουν το πολύ έως 840 κάθε δύο βδομάδες, πλέον θα μπορούν να κάνουν ανάληψη μέχρι και 2.000 ευρώ μία φορά μηνιαίως, ενώ με τη δημιουργία νέου λογαριασμού τούς δίδεται η δυνατότητα επιπλέον 2.000 ευρώ τον μήνα.

Επίσης, θα αυξηθεί στο 50% το όριο αναλήψεων από χρήματα που επαναπατρίζονται στη χώρα, ενώ θα διπλασιαστεί στα 2.000 ευρώ και το μηνιαίο όριο που μπορεί να βγάλει κάποιος πολίτης ή μια εταιρεία στο εξωτερικό.

Παράλληλα, προτείνεται να αυξηθεί από τα 10.000 στα 30.000 ευρώ το μηνιαίο όριο για τις εισαγωγές των επιχειρήσεων, κίνηση που θα δώσει μεγάλη ανάσα στην αγορά.

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στη νέα πρόταση της Ένωσης Τραπεζών που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το «Έθνος», οι προτάσεις είναι οι εξής:

- να επιτραπεί το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών χωρίς καμία προϋπόθεση για όλους τους πολίτες
- να αυξηθεί το μηνιαίο όριο αναλήψεων στα 2.000 ευρώ από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα
- οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να «τραβήξουν» σωρευτικά 2.000 ευρώ μία φορά τον μήνα, καθώς σήμερα ισχύει μόνο σωρευτική ανάληψη ανά 15 ημέρες ύψους 840 ευρώ
- να αυξηθεί στο 50% το όριο ανάληψης για χρήματα που θα επαναπατριστούν (σ.σ.: σήμερα το όριο είναι στο 30%)
- να διπλασιαστεί και να φτάσει τα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο των χρημάτων που μπορεί να βγάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο εξωτερικό
- να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ - από 10.000 ευρώ σήμερα - το μηνιαίο όριο για τις εισαγωγές επιχειρήσεων ανά τραπεζικό κατάστημα.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου