Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Draghi: Προς όφελος της Eυρωζώνης να υπάρξει μια λύση στο ελληνικό χρέος



Είναι προς όφελος της Eυρωζώνης να υπάρξει μια λύση για το ελληνικό χρέος, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι μιλώντας σήμερα ενώπιον της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου σχετικά με τις επικείμενες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, ο Μ. Ντράγκι υπογράμμισε πως "εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους" και ως εκ τούτου είναι "προς όφελος της ευρωζώνης στο σύνολό της
και της Ελλάδας να βρεθεί μια διαρκής λύση που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα".
Επιπλέον, ανέφερε πως στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου "προετοιμάστηκε το πρώτο πακέτο των μέτρων", σημειώνοντας πως αναμένει μια συμφωνία γι' αυτά στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, τον Δεκέμβριο.
"Προσβλέπουμε σε μια λύση που μπορεί να επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα της δυναμικής του δημόσιου χρέους και να αντιμετωπίζει τους βασικούς κινδύνους σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα", κατέληξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
"Να μη χαθεί το μομέντουμ"
Κληθείς από τον αντιπρόεδρο του Eυρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, να σχολιάσει ορισμένες δηλώσεις ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος μπορεί να καθυστερήσει έως και δύο χρόνια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε πως "ο ελληνικός λαός έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους μήνες" και ότι "είναι πολύ σημαντικό να μη διαταραχθεί αυτή η πρόοδος", όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Συνεχίζοντας ανέφερε πως "το καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης", σημειώνοντας πως "υπάρχουν καλές προοπτικές γι' αυτό". "Είναι σημαντικό να μη χαθεί το μομέντουμ", κατέληξε ο Μ. Ντράγκι.
Να επιταχυνθεί η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε παράλληλα την έκκληση του οι πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη να κάνουν περισσότερα στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσουν την ανάπτυξη, ενισχύοντας έτσι και την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής.
Μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η οικονομία "της Ευρωζώνης αποδείχτηκε ανθεκτική το 2016, παρά την αβεβαιότητα από το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον".
"Ο πληθωρισμός έχει σταδιακά ενισχυθεί και η νομισματική τόνωση της ΕΚΤ αποτέλεσε βασικό στοιχείο της τρέχουσας οικονομικής ανάκαμψης", δήλωσε.
Εάν οι κυβερνήσεις αναλάβουν "αποφασιστική δράση", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ "τα μέτρα από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής θα μπορούν να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά".
"Η χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητας, τα προβλήματα από τα παρελθόν στον τραπεζικό κλάδο και η περιορισμένη πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα", υπογράμμισε ο Ντράγκι.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου