Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Eurogroup: Ασφυκτική πίεση για μεταρρυθμίσεις, αόριστες υποχέσεις για χρέος



Μήνυμα για γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup.
«Είναι συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, προσθέτοντας ότι θα συζητηθεί περισσότερο το ζήτημα της Ελλάδας στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για εποικοδομητική πρόοδο, σχετικά με την ενημέρωση που έλαβαν οι υπουργοί από τους Θεσμούς για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Τόνισε όμως ότι θα υπάρχει πιο «καθαρή» εικόνα στις 5 Δεκεμβρίου, για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις όπως τα εργασιακά, αλλά και τους προϋπολογισμούς. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Πολ Τόμσεν επιβεβαίωσε στο Eurogroup ότι υπάρχει «ισχυρή πρόθεση» του ΔΝΤ να αποφασίσει το συμβούλιο του Ταμείου πριν από το τέλος του χρόνου για το αν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.   

«Είναι επιθυμητό και πιθανό να έχουμε συνολική συμφωνία τον Δεκέμβριο. Αυτό θα σήμαινε ότι το 2017 θα ξεκινήσει με μία αίσθηση σταθερότητας και εμπιστοσύνης», είπε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.
Πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, θα έχει γίνει γνωστή και η πρόταση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι αυτά θα παρουσιαστούν στο EuroWorking Group αργότερα μέσα στον Δεκέμβριο και στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Αρνήθηκε όμως να δώσει λεπτομέρειες για το ποια θα είναι αυτά τα μέτρα, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις.
Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα
Οι υπουργοί ενημερώθηκαν για τη συνεχιζόμενη δεύτερη αξιολόγηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, μετά από μία αποστολή των Θεσμών στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου.  
Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές και τα στελέχη της αποστολής να συνεχίσουν την εποικοδομητική συνεργασία τους και να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση γρήγορα.
Η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό του 2017, τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Το Eurogroup ενημερώθηκε για την τεχνική βοήθεια που παρέχεται στις ελληνικές αρχές μέχρι σήμερα, από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Κομισιόν. Το Eurogroup αναμένει η υπηρεσία να επικεντρωθεί στο να βοηθήσει την Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Πάγος» Σόιμπλε για το χρέος
Νωρίτερα πάντως, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος. «Δεν θα υπάρξει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος».
Ο Σόιμπλε επιμένει στη σκληρή γραμμή μολονότι το ΔΝΤ θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνει στο πρόγραμμα βοήθειας το να αποδεχθούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την απαίτησή του για συγκεκριμένα βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τη λήξη του μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018.
Μάλιστα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι αυτό θα ήταν σκόπιμο να γίνει πριν την ολοκλήρωση του β' γύρου της αξιολόγησης, κάτι το οποίο όμως απορρίπτει τουλάχιστον προς το παρόν -και σίγουρα μέχρι τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, το φθινόπωρο του 2017- ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου