Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Oι δανειστές ανοίγουν ξανά το ασφαλιστικό.



Μέτρα για το ασφαλιστικό και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως επισημαίνεται στο καθιερωμένο έγγραφο πριν από κάθε Eurogroup που καταθέτει ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Συνεπώς, στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup, στις 7 Νοεμβρίου, επανέρχεται το
ασφαλιστικό, παρά τις διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου, ότι το θέμα έχει κλείσει και ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές.

Σύμφωνα με την επιστολή Ντάισελμπλουμ, το ασφαλιστικό αποτελεί κλειδί για τη δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης θέματα προϋπολογισμού και ιδιωτικοποιήσεων.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η επόμενη αποστολή των θεσμών έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 14 - 21 Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά την Β΄ αξιολόγηση μιλά για ευρύ φάσμα μέτρων.

«Μέτρα στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης και της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης», αναφέρει και προσθέτει ότι θα πρέπει, επίσης, να ληφθούν μέτρα και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην αγορά ενέργειας, στη δημόσια διοίκηση, στη νομοθεσία για τη στρατηγική του προϋπολογισμού μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, στο επιχειρηματικό κλίμα, στις αγορές προϊόντων και στην παιδεία.

Σχετικά με τα μέτρα για το χρέος
, τονίζει ότι με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε επισήμως η πρώτη αξιολόγηση και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους, όπως ανακοίνωσε το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται ένα ηπιότερο προφίλ για τα δάνεια του EFSF, μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος από τα επιτόκια, καθώς και μέτρα εξομάλυνσης των τοκοχρεολυσίων κυρίως για το 2017.

Κατρούγκαλος

«Το ασφαλιστικό έχει κλείσει κατά την πρώτη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης», διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή αναφορές σε έγγραφο του Γερούν Ντάισεμπλουμ στη Βουλή της Ολλανδίας ό,τι μέτρα για το ασφαλιστικό και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της β΄αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Υπάρχει μια εκτεταμένη παρερμηνεία αυτών των δηλώσεων», αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος, «άλλοι λένε ότι θα είναι αυτοτελές θέμα στο Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου, άλλοι λένε ότι ξανανοίγει το ασφαλιστικό. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Το ασφαλιστικό έχει κλείσει και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας από τα θέματα που ελέγχονται ως εκκρεμότητες από τα κλιμάκια των θεσμών είναι το πώς προχωρά η υλοποίηση του νόμου.

ΥΠΟΙΚ

Το ασφαλιστικό, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως και ο αρμόδιος υπουργός, έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση και ως εκ τούτου «άνοιγμα του ασφαλιστικού» εκ νέου δεν υφίσταται.

Αυτό επεσήμαναν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε έγγραφό του που είδε το φως της δημοσιότητας, φέρεται να «επαναφέρει το ασφαλιστικό στην ατζέντα του Eurogroup».

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν, επίσης, ότι το ασφαλιστικό δεν αποτελεί μέρος των θεμάτων της β' αξιολόγησης και πως ουδέποτε, κατά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό.

Αυτό που αποτελεί μέρος της β' αξιολόγησης, πρόσθεταν οι συγκεκριμένοι παράγοντες, είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, θέμα στο οποίο προφανώς αναφερόταν ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου