Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Tι δώρα φέρνει ο Ομπάμα στην Ελλάδα;



Ο Μπαράκ Ομπάμα φτάνει αύριο στην Αθήνα για μια επίσκεψη που εξίσου σημαντική για τον ίδιο όσο και για την Αθήνα.Κι αυτό γιατί κανείς στην Ευρώπη και στον κόσμο δεν περίμενε την εκλογή Τραμπ στο Λευκό Οίκο - οι περισσότεροι άλλωστε ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν επενδύσει στην συνέχεια της πολιτικής των Αμερικανών σε σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα σε σχέση με τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και το ΝΑΤΟ. Η εκλογή Τραμπ αλλάζει
πια τα δεδομένα και ο κόσμος όλος αναμένει τις κινήσεις του νέου πλανητάρχη.
Υπό αυτή την έννοια, η παρέμβαση Ομπάμα την Τετάρτη από την Αθήνα, με φόντο ή μη την Ακρόπολη, συγκεντρώνει τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας, αφού σύμμαχοι κι εχθροί, αναμένουν την τοποθέτηση του απερχόμενου Πλανητάρχη για μια σειρά από ζητήματα.
Η ομιλία του την ερχόμενη Τετάρτη φαίνεται ότι δε θα γίνει τελικά στο Λόφο της Πνύκας για λόγους ασφαλείας αλλά σε κάποιον κλειστό και καλύτερα ελεγχόμενο χώρο. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - σχετικές προσκλήσεις έχουν ήδη αποσταλεί, τίποτε όμως δεν εμποδίζει τους διοργανωτές να αλλάξουν τελικά το χώρο της ομιλίας. Για λόγους ασφαλείας βέβαια, δεν ανακοινώνεται τίποτα.
Η ομιλία Ομπάμα πάντως αναμένεται ως μια πολιτική παρακαταθήκη ενός Δημοκρατικού Προέδρου που επένδυσε χρόνο και πολιτική ενέργεια στην ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και υγειονομικής ασφάλισης για τους πολίτες της χώρας του, υπερασπίστηκε το δικαίωμα γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και αυστηροποίησε το θεσμικό πλαίσιο της οπλοκατοχής.
Όπως σημειώνουν πλέον και διεθνείς αναλυτές, η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, είναι ίσως περισσότερο σημαντική για τον ίδιο από ό,τι για τη χώρα μας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει εκτενείς αναφορές στις έννοιες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας από τη γενέτειρά της. Και θα αναδείξει την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας, παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση. Και όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον το να δουν εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος, στο τέλος της θητείας του, και με φρέσκια την εκλογή Τραμπ στο Λευκό Οίκο, θα κάνει κάποια αναφορά στο λαϊκισμό και στη δημαγωγία, που έχουν κατακλύσει τη γηραιά ήπειρο.
Πέραν των υψηλών συμβολισμών της, η επίσκεψη Ομπάμα οφείλει να αξιολογηθεί και ως προς την ουσία της. Πλέον είναι σαφές ότι οι αναφορές του αμερικανού Προέδρου στο ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη των πραγμάτων. Κι αυτό γιατί το Βερολίνο δεν αναμένει από τις ΗΠΑ συνέχεια της πολιτικής Ομπάμα στο ελληνικό θέμα. Στη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι “θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που θα είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους.
Αν αυτό γίνει, δεν θα βοηθηθεί μόνη η ανάκαμψη στην Ελλάδα, αλλά θα δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει την οικονομία της να δουλέψει για όλους”. Έδωσε δηλαδή ένα περίγραμμα των θέσεών του για το τι ακριβώς θα πει στο ελληνικό έδαφος, απευθυνόμενος στο Βερολίνο. Πάντως, όπως σημειώνουν πλέον διεθνείς αναλυτές, όλοι περιμένουν τις θέσεις του νέου Προέδρου για τα ευρωπαϊκά - οι δημόσιες παραινέσεις Ομπάμα, δεν μπορεί να δεσμεύουν τη Γερμανία ή τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται επίσης να μιλήσει για το προσφυγικό και να συγχαρεί τις ελληνικές αρχές για την αφοσίωση που έδειξαν στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Οι σκέψεις που υπήρχαν για μετάβαση σε κάποιο νησί του Αιγαίου ή σε κάποια καμπ εντός Αττικής φαίνεται να εγκαταλείπονται, όμως στο μήνυμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπενθυμίσει ότι η διαχείριση του προσφυγικού θα γίνει μόνο με συντονισμένη διεθνή κινητοποίηση και δεν μπορεί να περιλαμβάνει χτίσιμο φρακτών, αποκλεισμό συνόρων και μονομερείς ενέργειες. Η Αθήνα αναμένει επίσης ενθαρρυντικά λόγια για την επίλυση του Κυπριακού, θέμα που η Αμερική εντάσσει μέσα στο κομμάτι της γεωπολιτικής σταθερότητας της Νοτιοανατολικής μεσογείου.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα αποτελεί τον πρώτο σταθμό του αποχαιρετιστήριου ταξιδιού του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη, ένα ταξίδι που αντίθετα με το πρώτο που έκανε στην αρχή της Προεδρίας του στην Τουρκία, δεν συνοδεύτηκε αυτή τη φορά από πέρασμα στη γείτονα. Μετά την Αθήνα ακολουθεί το Βερολίνο και το Περού, που θα κλείσει το 52ο ταξίδι στο εξωτερικό του αμερικανού προέδρου - ο οποίος, στο επόμενο δίμηνο, θα πρέπει να επεξεργαστεί τρόπους ομαλής μετάβασης στη νέα αμερικανική διοίκηση, αλλά και διάσωσης των πυλώνων της οκταετούς του θητείας, που ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος έχει σαφέστατα εννοήσει πως πρόκειται να καταργήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου