Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Διατροφή για γερό συκώτι. Tι περιλαμβάνει



Το συκώτι είναι ένα μεγάλο σε μέγεθος όργανο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας. Έχει βάρος περίπου 1,5 κιλό και το χρώμα του είναι καφεκόκκινο. Δεν μπορούμε να αισθανθούμε το συκώτι κατά την ψηλάφηση, καθώς προστατεύεται από τα πλευρά.
Το συκώτι συνεργάζεται με τη χοληδόχο κύστη, το πάγκρεας, το λεπτό και το παχύ έντερο
ώστε να επιτελεστεί η διαδικασία της πέψης και της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών από τις τροφές.

Το συκώτι φιλτράρει το αίμα που προέρχεται από την πεπτική οδό, διοχετεύοντάς το στη συνέχεια στο υπόλοιπο σώμα. Επίσης, αναλαμβάνει να εξουδετερώσει χημικές ουσίες και να μεταβολίσει φάρμακα που εισέρχονται στον οργανισμό. Τέλος, το συκώτι παράγει πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Διατροφικές συνήθειες όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων επιβαρύνουν σημαντικά το συκώτι, αφού αυτό πρέπει να «εργαστεί» πιο σκληρά για να επεξεργαστεί ορισμένα συστατικά. Από την άλλη, ορισμένες διατροφικές συνήθειες είναι δυνατό να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του. Δείτε ποιες τροφές, ποια ποτά και ποια μπαχαρικά πρέπει να εντάξετε στο διατροφολόγιό σας για να τονώσετε το συκώτι σας.

- Σκόρδο

Το σκόρδο βοηθά το συκώτι να ενεργοποιήσει ένζυμα που απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό. Επίσης, το ενεργό συστατικό του, η αλλισίνη, έχει αντιοξειδωτική, αντιβιοτική και αντιμυκητιακή δράση, ενώ το σελήνιο που παρέχει ενισχύει τη δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών.

- Καφές

Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων που πλήττουν το συκώτι, ωστόσο οι ακριβείς μηχανισμοί που καθοδηγούν αυτή τη σχέση δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί. Πιθανώς η θετική επίδραση του καφέ πηγάζει από την πληθώρα φυτοχημικών ουσιών που περιέχει.
- Αβοκάντο

Πέρα από τα υγιεινά λιπαρά που περιέχει, το αβοκάντο είναι επίσης πλούσιο σε μια αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται γλουταθειόνη. Η γλουταθειόνη είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση βλαβερών ουσιών από το συκώτι και παράλληλα προστατεύει τα κύτταρά του από τη φθορά.

- Κουρκουμάς (κιτρινόριζα)

Ο κουρκουμάς είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές μπαχαρικό και αποτελεί βασικό συστατικό στο μείγμα κάρυ. Δρα ενάντια στις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο συκώτι και διευκολύνει την πέψη των λιπαρών.

- Γκρέιπφρουτ


Η αυξημένη περιεκτικότητα του φρούτου σε βιταμίνη C εξασφαλίζει αποτελεσματική απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και πρόληψη των βλαβών που προκαλούν οι τοξίνες στα κύτταρα. Επίσης, το εκχύλισμα του γκρέιπφρουτ (ναριγγενίνη) προωθεί την οξείδωση των λιπαρών οξέων, διαδικασία που λειτουργεί προστατευτικά ενάντια στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου