Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Γλυτώστε φόρο έως 2.100 ευρώ με… αποδείξεις



Αλλαγές αναμένονται προσεχώς στη διαμόρφωση του αφορολόγητου ορίου, με τα σενάρια για το πώς θα «χτίζεται» να είναι πολλά.
Τα πάγια έξοδα ενός νοικοκυριού (σ.σ.: λογαριασμοί ΔΕΚΟ, δάνεια, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, κοινόχρηστα κ.λπ.) δεν θα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των δαπανών που θα συνθέτει το αφορολόγητοΠάντως, όπως όλα δείχνουν, τα πάγια έξοδα ενός νοικοκυριού (σ.σ.: λογαριασμοί ΔΕΚΟ, δάνεια, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, κοινόχρηστα κ.λπ.) δεν θα
συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των δαπανών που θα συνθέτει το αφορολόγητο.

Οι δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ και όσες εξαιρούνται αναμένεται να καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Πάντως, ο κατάλογος που συντάσσει το υπουργείο αναμένεται να περιλαμβάνει δαπάνες όπως σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.

Όσον αφορά στο πλαστικό χρήμα, όπως όλα δείχνουν, καμία συναλλαγή άνω των 500 ευρώ δεν θα γίνεται με μετρητά, ενώ μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες έχουν έναν επιπλέον λόγο να χρησιμοποιούν σχεδόν σε όλες τις συναλλαγές τους το ηλεκτρονικό χρήμα, καθώς μόνο έτσι θα μπορούν να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου.

Παγίδα έξτρα φόρου

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την «Ημερησία», οι διατάξεις για το πλαστικό χρήμα κρύβουν μια παγίδα για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και τους αγρότες. Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό με κάρτες ή μέσω e-banking θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 22%. Ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.

Τι προβλέπεται για αφορολόγητο - έκπτωση φόρου - πλαστικό χρήμα

[1] Αποδείξεις με πλαστικό χρήμα. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:
• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με ανώτατο όριο αποδείξεων τις 30.000 ευρώ.

[2] Ιατρικά έξοδα: Στις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνονται με πλαστικό χρήμα εντάσσονται και οι ιατρικές δαπάνες. Η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και φάρμακα θα συνεχίσει να ισχύει μόνο εάν έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η έκπτωση φόρου 10% χορηγείται όταν οι ιατρικές δαπάνες υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.

[3] Κληρώσεις: Θεσπίζεται πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων (λοταρία) που θα βασίζεται στις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος για την αγορά αγαθών. Το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται θα φθάνει τα 12 εκατ. ετησίως.

[4] Εξαιρέσεις: Η προσκόμιση αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ισχύει και για τους φορολογουμένους που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών μέσω πληρωμής με κάρτα ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής. Από την υποχρέωση συναλλαγών με πλαστικό χρήμα εξετάζεται να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι ηλικίας 75 ετών και άνω και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορεί να γλυτώσουν από το πλαστικό χρήμα αλλά όχι και από τη συλλογή αποδείξεων, τις οποίες θα πρέπει να εμφανίζουν στην εφορία για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου.

[5] POS σε όλες τις επιχειρήσεις: Σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν συσκευές POS για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι τον Ιούνιο το 80% των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή πρέπει να έχει εγκαταστήσει POS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου