Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Βόμβα ΔΝΤ: Νέα σκληρά μέτρα αν μείνει ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%



Νέα βόμβα στην Αθήνα έριξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και μετά από το 2018, για να συμμετάσχει το Ταμείο- όπως ζητάει το Βερολίνο- τότε θα χρειαστούν οπωσδήποτε κι άλλα μέτρα.Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας κατά τη σημερινή ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, επανέλαβε τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού
Ταμείου ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Παράλληλα, δεν έκρυψε τις αμφιβολίες του ΔΝΤ για το κατά πόσο θα είναι επαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ράις, δήλωσε ότι «το Ταμείο καλωσορίζει τα μέτρα, είναι ένα βήμα προς τα μπρος, αλλά πιθανώς να μην είναι επαρκή για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του (ελληνικού) χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Αναφορικά με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, τόνισε ότι η θέση του Ταμείου είναι πως ένας στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι κατάλληλος για την Ελλάδα και πως μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους.
«Το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον λιτότητα» είπε χαρακτηριστικά. «Στηρίζουμε ένα πρόγραμμα με στόχο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός είναι ο επιθυμητός στόχος μας» σημείωσε.
Ωστόσο, εξήγησε, «αν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα αποφασίσουν να προχωρήσουν με ένα υψηλότερο πλεόνασμα, μπορούμε να το στηρίξουμε, εφόσον υποστηριχθεί από διαρθρωτικά μέτρα. Ως ΔΝΤ πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν τα μέτρα για το 3,5%».
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, «έχουμε καταστήσει σαφές και δημοσίως ότι η προτίμησή μας είναι το 1,5% και πως θέλουμε να δούμε μία ελάφρυνση χρέους. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη θέση του ΔΝΤ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος αυτός, είναι ρεαλιστικός και περιλαμβάνει λιγότερη λιτότητα για τον ελληνικό λαό. Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι οι συζητήσεις είναι συνεχείς και πως το Ταμείο χρειάζεται αξιόπιστες προβλέψεις. Δεν έδωσε, πάντως, συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής της Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα.
Ερωτηθείς για τις διαφωνίες που υπάρχουν με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, τις χαρακτήρισε φυσιολογικές και, όπως είπε, κρίνοντας από άλλα προγράμματα χρηματοδότησης, στα οποία συμμετέχει το Ταμείο μαζί με άλλους οργανισμούς, «εν τέλει καταλήγουμε σε συμφωνία».
Ακόμη επανέλαβε ότι η δέσμευση του ΔΝΤ στις συζητήσεις είναι πλήρης και πως επιθυμεί μία συμφωνία «το συντομότερο δυνατό», ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους του Ταμείου (σ.σ. μεταξύ Πολ Τόμσεν και Κριστίν Λαγκάρντ) -«μιλάμε με μία φωνή» είπε και συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει κάποια προθεσμία ή κάποιο χρονοδιάγραμμα (για την επίτευξη συμφωνίας). «Θέλουμε αξιόπιστα μέτρα πολιτικής και ελάφρυνση χρέους» τόνισε.
Τέλος, αναφορικά με την ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι αναμένεται να δημοσιευθεί προσεχώς και πως η ακριβής στιγμή που θα γίνει αυτό, εξαρτάται από το πρόγραμμα του Διοικητικού Συμβουλίου.
Τσακαλώτος: Το Σάββατο θα σας πω αν θα πάρουμε νέα μέτρα μετά το 2018
Μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστήριξε από τη μία ότι η κυβέρνηση πήρε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά, από την άλλη, παραμένουν τα αγκάθια για τους στόχους των πλεονασμάτων για τα έτη μετά το 2018.
Ο υπουργός είπε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει έρθει πιο κοντά καθώς για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017 και 2018 υπάρχουν διαφορές που μπορούν να καλυφθούν. Ωστόσο, δεν φάνηκε εξίσου αισιόδοξος για τα εργασιακά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος, είπε ότι «το 2ο κομμάτι του παζλ είναι η πολιτική συμφωνία για την β΄ αξιολόγηση. Αυτή έχει σχεδόν τελειώσει. Νωρίς την άλλη εβδομάδα θα επιστρέψουν οι θεσμοί για το κλείσιμο της. Το δημοσιονομικό έχει σχεδόν κλείσει. Υπάρχει μια μικρή διαφορά 20 εκατ. ευρώ για το 2017 και λίγο μεγαλύτερη για το 2018. Όμως δεν θα κολλήσουμε σε αυτά. Δεν είναι πρόβλημα, δεν θα χαλάσει το πρόγραμμα για το δημοσιονομικό 2017-2018» και πρόσθεσε «υπάρχει η συμφωνία για τα εργασιακά όπου η θέση μας είναι να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις και η επεκτασιμότητα και η ευνοϊκότερη ρύθμιση. Θεωρούμε ότι το ΔΝΤ δεν έχει καλά επιχειρήματα. Δεν ήταν καλά προετοιμασμένο. Νομίζω ότι έχουμε μεγάλη στήριξη από τους ευρωπαίκούς θεσμούς. Αυτό είναι κορυφαίο ζήτημα για εμάς. Να μας πείτε αν μας στηρίζετε να συνεχίζουμε αυτή την γραμμή».
Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «νομίζω ότι και η πολιτική συμφωνία θα κλείσει και άρα μένουμε με δύο ανοικτά ζητήματα για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018» ενώ άφησε με την απορία το Σώμα λέγοντας ότι «θα απαντήσω το Σάββατο αν δεσμεύουμε τις μελλοντικές κυβερνήσεις με επιπρόσθετα μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου