Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Αυτά είναι τα σχέδια του ΔΝΤ για την Ελλάδα.Ένα βήμα πριν το 4ο Μνημόνιο



Μια σειρά από σενάρια φαίνεται πως εξετάζει το ΔΝΤ σε περίπτωση που αποφασίσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η νέα συμφωνία θα είναι 4ετούς ή διετούς διάρκειας και με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα γύρω στο 2% για το 2018.
Την αποκάλυψη έκανε με μία σειρά από tweets το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, όπου παρουσίασε εμπιστευτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το κείμενο, εντός του ΔΝΤ υπάρχει μια ισχυρή ομάδα, η οποία εξακολουθεί να ζητά την αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα ή την επιβολή αυστηρών όρων για την συμμετοχή του Ταμείου με μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο και σκληρά μέτρα στα εργασιακά, κάτι που προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες, καθώς το 2018 είναι μια χρονιά πριν από τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα.

Το γερμανικό πρακτορείο αναφέρει πως το πρόγραμμα που θέτει ως όρο το ΔΝΤ είναι είτε ένα τετραετές «Extension Fund Facility», είτε ένα μικρότερο, διετές πρόγραμμα (Standby Arrangement) το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αν κριθεί αναγκαίο.

Ωστόσο, αν τελικά το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποχρεωθεί να συντάξει νέα έκθεση βιωσιμότητας χρέους,  λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα.

Αναφορικά με τους στόχους των προϋπολογισμών, τα έγγραφα αναφέρουν ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να αποδεχθεί πλεόνασμα γύρω στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2018,  ωστόσο σημειώνει πως κάτι τέτοιο ίσως να προκαλέσει αντιδράσεις σε κάποια κράτη μέλη.

Τέλος, επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών, αναφέρει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει μια έκτακτη σύνοδος του Eurogroup για την Ελλάδα σε περίπτωση που στις 5 Δεκεμβρίου δεν υπάρξει συμφωνία, τονίζοντας πάντως ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη κάτι τέτοιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου