Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Στρατηγός του ΝΑΤΟ."Σε πλήρη διάλυση οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις"



Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά το αποτυχών πραξικόπημα και το ξέσπασμα ενός ανεπανάληπτου κύματος συλλήψεων, διώξεων και αποστρατεύσεων, βρίσκονται κυριολεκτικά σε κατάσταση διάλυσης, όπως επισήμανε και ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ Ευρώπης, στρατηγός Curtis Scaparrotti, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την συμμετοχή της Τουρκιάς στο ΝΑΤΟ προκαλώντας την οργή της
Άγκυρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 325 εν ενεργεία στρατηγούς των ενόπλων δυνάμεων εκδιώχτηκαν μετά το πραξικόπημα οι 149, μεταξύ αυτών οι διοικητής ναύαρχος του στόλου Μαύρης Θάλασσας και ο στρατηγός διοικητής της 2ης Στρατιάς, δηλαδή σχεδόν οι μισοί επιτελείς, με όλες τις συνέπειες αυτή της εξέλιξης, ενώ από την πολεμική αεροπορία εκδιώχτηκαν 500 εν ενεργεία πιλότοι γεγονός που ανάγκασε την τουρκική κυβέρνηση να αναζητά πιλότους για να πληρώσουν τα κενά από την πολιτική αεροπορία ακόμα και από.. ξένες αεροπορικές εταιρείες.
Χαρακτηριστικό είναι το ξεκαθάρισμα υψηλόβαθμων στελεχών που έγινε στα Γενικά Επιτελεία. Συγκεκριμένα εκδιώχτηκαν από το Γενικό Επιτελείο Στρατού 1.259 άτομα, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, 391 από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, 338 και από το Γενικό Επιτελείο Στρατοχωροφυλακής 403.
Μετά το αποτυχών πραξικόπημα ενώ τα κύματα συλλήψεων στις ένοπλες δυνάμεις συνεχίζονται αμείωτα, έχουν συληφθεί 157 αντιστράτηγοι και υποστράτηγοι, 2 χιλιάδες 71 ανώτεροι αξιωματικοί, 100 ανώτεροι αξιωματικοί της Στρατοχωροφυλακής, 18 αξιωματικοί της Ακτοφυλακής, (που μας δημιουργεί προβλήματα στο Αιγαίο), ενώ οι συνολικές συλλήψεις ένστολων μέχρι τα τέλη Αύγουστου είχαν φτάσει τον αριθμό των 6 χιλιάδων 153.
Η μεγάλη αεροπορική βάση Akıncılar της Άγκυρας που είχε πρωτοστατήσει στο πραξικόπημα, ουσιαστικά έχει κλίσει ενώ όλο σχεδόν το επιτελικό της προσωπικό βρίσκεται στις φυλακές. Το ίδιο έγινε και στην νατοϊκή βάση του Ιντζιρλίκ.

Οι στρατιωτικές – αεροπορικές βάσεις των περιοχών, Adana, Bitlis, Denizli, Kocaeli, Malatya, Marmaris, Mersin, Sakarya και Şırnak, έχουν εξαρθρωθεί καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει συληφθεί και ουσιαστικά υπολειτουργούν.
Όλες οι στρατιωτικές σχολές, Ευελπίδων, Ικάρων και Δοκίμων, έχουν κλείσει και μόλις τώρα η τουρκική κυβέρνηση έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την πλήρωση των κενών θέσεων.
Εκεί βέβαια που έγινε κυριολεκτικά ο χαμός είναι στη τουρκική δύναμη του ΝΑΤΟ, όπου το μεγαλύτερο μέρος των υπηρετούντων έχουν κηρυχτεί σε διωγμό προκαλώντας έντονο πρόβλημα στην συμμαχία ενώ και οι υπόλοιποι θεωρούνται ύποπτοι από την τουρκική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα από του 462 νατοϊκούς αξιωματικούς του ΝΑΤΟ οι 237 καταζητούνται ως πραξικοπηματίες ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 189 αξιωματικούς. Φυσικά οι περισσότεροι έχουν αρνηθεί να επιστρέψουν στην Τουρκία ζητώντας άσυλο κυρίως από ΗΠΑ και Γερμανία προκαλώντας πρόβλημα στις σχέσεις τους με την Τουρκία.
Το κυριότερο σε όλα αυτά είναι ότι έχει επικρατήσει ένα κλίμα έντονης καχυποψίας και έλλειψης εμπιστοσύνης σε όλα τα κλιμάκια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που δεν θα πρέπει να μην το επισημάνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου