Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Γ. Καρασμάνης : Πότε επιτέλους θα προκηρυχθεί το μέτρο για την αντιχαλαζική προστασία;



Την άμεση προκήρυξη του μέτρου Μ05 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για τις επενδύσεις στην αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία και την αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, μέσω επιδότησης του 80% των δαπανών για τους μεμονωμένους αγρότες και 100% για εκείνους που μετέχουν σε Ομάδες Παραγωγών, ζητά με ερώτησή του που υπέβαλε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης.

            Στην ίδια ερώτηση ο κ. Καρασμάνης στηλιτεύει την κατάργηση από την κυβέρνηση του μέτρου (Μ17), που είχε προβλεφθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 από την προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο εξασφάλιζε κονδύλια 200 εκατ. ευρώ για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος των γεωργών και κτηνοτρόφων από ζημιές που υφίστανται λόγω των κλιματικών αλλαγών και των δυσμενών ακραίων καιρικών φαινομένων που αυτές προκαλούν.
            Ζητά, επίσης, να μάθει με ποιο τρόπο η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτίθενται να αντιμετωπίσουν την μακροχρόνια αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ από τις εκτιμήσεις των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, εξαιτίας των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση στις μετακινήσεις τους.
            Τέλος ο κ. Καρασμάνης εγκαλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για αδιαφορία στην επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου της ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας υπό το πρίσμα της αντιστάθμισης των απωλειών του αγροτικού εισοδήματος από τις κλιματικές αλλαγές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αυτές προκαλούν.

            Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Καρασμάνη έχει ως ακολούθως :

                                               
Ερώτηση
Προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
           
            Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται στη χώρα μας ολοένα και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, πολλά εκ των οποίων αποδίδονται στις κλιματικές αλλαγές. Οι επιπτώσεις των εν λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων στον αγροτικό τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα της πρωτογενούς παραγωγής, με αισθητή μείωση του αγροτικού εισοδήματος, ιδίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες.
            Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία τετραετία, στη διάρκεια της οποίας ένας συνδυασμός ακραίων καιρικών φαινομένων όπως εξαιρετικά ήπιοι χειμώνες, με απότομες διακυμάνσεις θερμοκρασιών, ισχυρούς ανέμους στη διάρκεια της ανθοφορίας, έντονες βροχοπτώσεις, ζημιές στο ρόδινο στάδιο και καρποπτώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου μέρους της παραγωγής κυρίως στα φυλλοβόλα δένδρα.

            Επειδή, οι απώλειες αυτές δεν μπόρεσαν να αντισταθμιστούν μέσω των αποζημιώσεων που καταβάλει στους αγρότες δενδροκαλλιεργητές ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).
            Επειδή, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την παρατεταμένη αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, εξαιτίας των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση στις μετακινήσεις του προσωπικού του Οργανισμού, καθιστώντας έτσι δυσχερή έως αδύνατη τη διεκπεραίωση του εκτιμητικού έργου.
            Επειδή, απαιτείται να επανεξετασθεί εξ’ ολοκλήρου το θεσμικό πλαίσιο ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας, με άξονες τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και την προσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος της πρωτογενούς παραγωγής στα νέα δεδομένα, υπό το πρίσμα των κλιματικών αλλαγών και των ακραίων καιρικών φαινομένων.
            Επειδή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς σας είχα υποδείξει την ενδεικνυόμενη και απλή λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλαδή την εφαρμογή του άρθρου 71 του νόμου 4235, που με τροπολογία μου τον Φεβρουάριο του 2014 υιοθετήθηκε ομόφωνα από όλα τα πολιτικά κόμματα, στο οποίο ορίζεται ότι η ακαρπία και η καρπόπτωση, από οποιαδήποτε αιτία και εάν προέρχονται, καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
            Επειδή, και προκειμένου να αντισταθμίζονται οι απώλειες εισοδήματος γεωργών και κτηνοτρόφων από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, ζωονόσους και φυτασθένειες, προβλέφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 ειδικό μέτρο (Μ17) για τη στήριξη της ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, το οποίο δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ουδέποτε το διεκδίκησε κατά τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντιθέτως το κατήργησε, χωρίς να αξιοποιήσει την ευαισθησία και τις προτροπές για το μέτρο αυτό, του ίδιου του Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.
            Επειδή, στο ίδιο Πρόγραμμα είχαν προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση κονδύλια συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ (Μ05) για επενδύσεις στην αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία και η κυβέρνησή σας το μείωσε κατά 11% (5 εκατ. ευρώ).
            Επειδή, το εν λόγω μέτρο αποσκοπεί στην επαναφορά του παραγωγικού δυναμικού ή και της ίδιας της εκμετάλλευσης στην προ των ζημιών κατάσταση, χωρίς επιπτώσεις στο εισόδημα γεωργού και κτηνοτρόφου.
            Επειδή, οι αγρότες που θα συμμετάσχουν στο μέτρο αυτό θα ενισχύονται κατά 80% για τους μεμονωμένους παραγωγούς και κατά 100% για όσους συμμετέχουν σε Ομάδες Παραγωγών.
            Επειδή, κοινή πεποίθηση αποτελεί η διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, μέσω της διασφάλισης της παραγωγής και του εισοδήματός του.

            Ερωτάται ο κ. υπουργός,
1.      Πότε επιτέλους προτίθεται να προκηρύξει το μέτρο του ΠΑΑ 2014-2020 για τις επενδύσεις στην αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία για την αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και συμβάντα (Μ05) ;
2.      Με ποιο τρόπο προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ από το εκτιμητικό τους έργο ;
3.      Θα επανεξετάσει ή όχι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας και της προσαρμογής της στις κλιματικές αλλαγές και στα ακραία καιρικά φαινόμενα που αυτές προκαλούν ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου