Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Χωρίς συμφωνία και η δεύτερη τηλεδιάσκεψη



Εμπόδιο για συμφωνία σε επίπεδο στελεχών (stuff level agreement ) το ΔΝΤ και τα μεγάλα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης όπως το εργασιακό, το δημοσιονομικό και η ενέργεια που είναι ακόμη ανοιχτά.

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν και η δεύτερη τηλεδιάσκεψη που έγινε το Σάββατο το βράδυ μεταξύ των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου 48 ώρες πριν από το Eurogroup της Δευτέρας όπου θα συζητηθεί η δεύτερη αξιολόγηση, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά το 2018 χωρίς όμως να αναμένεται συμφωνία.

AdTech Ad
Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι το μεγάλο εμπόδιο για την τεχνική συμφωνία σε επίπεδο στελεχών (Stuff level Agreement) είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ αλλά και τα τρία μεγάλα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά από τις απευθείας επαφές που έγιναν προ ημερών στην Αθήνα τα εργασιακά το δημοσιονομικό και τα θέματα της ενέργειας.
Πηγές του υπουργείου οικονομικών αναφερόμενες στην τηλεδιάσκεψη μιλούσαν για «διαδοχικές συζητήσεις, διαδοχικές προσεγγίσεις» σε μια προσπάθεια να πιστοποιηθεί αύριο στο Eurogroup ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement σε ποσοστό 95% τουλάχιστον με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Πάντως Κυβερνητικός αξιωματούχος αναφερόμενος την Παρασκευή στο Eurogroup της Δευτέρας τόνιζε ότι αν είχαμε να κάνουμε με τους Ευρωπαίους δανειστές το θέμα της αξιολόγησης θα έκλεινε τώρα. Η καθυστέρηση όμως θα έρθει λόγω του ότι το ΔΝΤ το οποίο αυτήν την φορά θα πρέπει να υπογράψει την συμφωνία για την αξιολόγηση θα ζητήσει να έχει την συνολική λύση που θέλουν να δώσουν οι Ευρωπαίοι για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να προετοιμάσει και την δική του θέση απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα .
 Με αυτό το δεδομένο αναμένεται η συνολική απόφαση να ληφθεί σε έκτακτο Eurogroup που θα γίνει ειδικά για την Ελλάδα λίγο πριν τα Χριστούγεννα και αφού πρώτα οι Ευρωπαίοι ανοίξουν τα χαρτιά τους για την συνολική λύση του ελληνικού χρέους και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.
Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης χαρακτήρισε το Eurogroup της Δευτέρας ιδιαίτερα κρίσιμο, ενώ επανέλαβε πως η Αθήνα δεν υιοθετεί την ατζέντα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα δημοσιονομικά και τα εργασιακά
http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου