Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Το πάρτι συνεχίζεται: Ούτε μία, ούτε δύο, δεκατέσσερις τροπολογίες στον πτωχευτικό κώδικα!



Κατάφορη παραβίαση κάθε πρακτικής καλής νομοθέτησης παρά την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τη βροχή τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα
Κορυφώνεται το χριστουγεννιάτικο πάρτι τροπολογιών της κυβέρνησης στην Βουλή και η κατάφορη παραβίαση κάθε πρακτικής καλής νομοθέτησης παρά την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Μετά την έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για τον πτωχευτικό κώδικα στην Ολομέλεια κατατέθηκαν άλλες πέντε τροπολογίες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις δεκατέσσερις!

Μια μάλιστα εξ αυτών φέρνει σημαντικές αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, δηλαδή στον βασικό πυρήνα του νομοσχεδίου που ήδη συζητείται!

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας προκειμένου να δικαιολογήσει τον «βομβαρδισμό» κυβερνητικών τροπολογιών ενίσχυσε τους προβληματισμούς ορισμένων βουλευτών που αναρωτούνται αν η νομοθετική τακτική προαναγγέλλει εκλογές. Συγκεκριμένα, παραλλήλισε την σημερινή κατάσταση στην Ολομέλεια με τις συνθήκες που επικράτησαν το 2014 ενδιάμεσα των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Οι συνάδελφοι που διαμαρτύρονται για τις τροπολογίες γνωρίζουν ότι για 15 ημέρες η Βουλή δεν θα νομοθετήσει» είπε αρχικά ο κ. Βίτσας για να προσθέσει «άλλωστε το 2014 από μια κυβέρνηση που ουσιαστικά είχε πέσει – τυπικά δεν είχε πέσει – και εν μέσω των διαδικασιών εκλογής ΠτΔ κατέθεσε 15 τροπολογίες».

Την ίδια ώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο εισηγητής του κόμματος Γιάννης Κουτσούκος εξήγησαν πως «Δεν γίνεται να έρχονται τα νομοσχέδια επείγοντα και κατεπείγοντα και πάνω σε αυτά να έρχονται δεκάδες τροπολογίες. Υπάρχουν υποκρυπτόμενα συμφέροντα σε ορισμένες διατάξεις όπως γι αυτές που αφορούν τα  πετρέλαια τον ΕΟΤ κ.α.». «Τι γίνεται πέφτει η κυβέρνηση;» ρώτησε με σκωπτικό ύφος» ο κ. Κουτσούκος.

Την νομοθετική τακτική της κυβέρνησης κατήγγειλε και ο κ. Απόστολος Βεζυρόπουλος της ΝΔ ενώ ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) κάλεσε τους υπουργούς να αποσύρουν τις εκπρόθεσμες και άσχετες τροπολογίες. «Είναι δυνατόν να τοποθετούνται οι εισηγητές των κομμάτων για τα άρθρα και τις τροπολογίες και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να καταθέτει νέες; Εχετε ξεπεράσει κάθε όριο. Είστε κυβέρνηση της τροπολογίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς.



Με τις νέες τροπολογίες προτείνονται μεταξύ άλλων:

-          Ο διαχωρισμός της υποβολής της δήλωσης φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας από την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου. Ειδικότερα, η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισφοράς γίνεται μέχρι και την λήξη της προθεσμίας υποβολής της οικείας δήλωσης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής αυτής.



-          Παρέχεται αναδρομικά από 1.1.2014 η δυνατότητα μεταφοράς και συμψηφισμού ζημιών που προκύπτουν στην αλλοδαπή από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω μόνιμης εγκατάστασης. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «Ζημιές που προκύπτουν στην αλλοδαπή από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω μόνιμης εγκατάστασης δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμός των κερδών του ίδιου φορολογικού έτους ούτε να συμψηφιστούν με μελλοντικά κέρδη, με εξαίρεση τις ζημιές από επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω μόνιμης εγκατάστασης που προκύπτουν σε άλλη χώρα ΕΕ/ΕΟΧ με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας βάσει της οποίας τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν απαλλάσσονται. Οι διατάξεις εφαρμόζονται από 1.1.2014»


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου