Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Πάγος στα μέτρα για το χρέος λόγω "πακέτου" Τσίπρα



Στον πάγο μπαίνουν επισήμως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αρχικά ο ESM ανέστειλε προσωρινά την απόφαση για το ελληνικό χρέος και στη συνέχεια το Eurogroupγνωστοποίησε ότι οι εξαγγελίες δεν συνάδουν με όσα έχουν συμφωνηθεί. Και ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλούσε τους εταίρους να εφαρμόσουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, οι ευρωπαίοι εταίροι προχώρησαν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων.


Ειδικότερα, την αναβολή της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται η ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ρέινς.

"Οι θεσμοί κατέληξαν πως οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας", ανέφερε, προσθέτοντας πως μετά από ενστάσεις κάποιων κρατών-μελών "δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων".

"Περιμένουμε την ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών το Ιανουάριο", κατέληξε.

Προηγήθηκε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στην οποία επισημαίνεται ότι τα μέτρα παγώνουν λόγω των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα για την παροχή έκτακτων κοινωνικών μέτρων από το πλεόνασμα των εσόδων.

Ο εκπρόσωπος του ESM τόνισε ότι οι Θεσμοί θα εξετάσουν τις πιθανές επιπτώσεις των κυβερνητικών εξαγγελιών στο πρόγραμμα και στη συνέχεια θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν ή όχι τα μέτρα για το χρέος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ESM:

"Για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που συμφώνησε το Eurogroup, χρειάζονται επίσημες αποφάσεις από τον EFSF και τον ESM.

Σε συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση να δαπανήσει περαιτέρω δημοσιονομικούς πόρους για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ, τα διοικητικά μας όργανα αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις.

Οι θεσμοί αξιολογούν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM. Οι διευθυντές και διοικητές του ΕFSF και του ESM θα αναλύσουν την αξιολόγηση των θεσμών και εν συνεχεία θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν".


Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ESM απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της ότι το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να επιτρέψει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που εγκρίθηκαν από το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα.

Προσωπικό της Επιτροπής βρίσκεται στην Αθήνα όπου εργάζεται με τους άλλους θεσμούς για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης. Επιπλέον στο πλαίσιο αυτής της αποστολής εξετάζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές.


Αντίδραση ΥΠΟΙΚ
"Οι δανειστές ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για το πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε", διαμήνυσαν συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου λίγη ώρα μετά τις πληροφορίες περί παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι οι παροχές κινούνται "απολύτως στο πλαίσιο της συμφωνίας".


Στήριξη Μοσκοβισί


Τη στήριξη του στην Ελλάδα εξέφρασε ο Πιέρ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του σχετικά με την απόφαση της Ευρωζώνης να "παγώσει" τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα (Αναλυτικά).


Αντιρρήσεις Σόιμπλε

Αντιρρήσεις στο κοινωνικό "πακέτο" εγείρει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας πως δεν έχει γίνει πρότερη διαβούλευση με τους δανειστές και συνδέει μάλιστα το ζήτημα με το χρέος, λέγοντας πως οι παροχές πρέπει να αξιολογηθούν, για να προχωρήσει ο διακανονισμός. (Αναλυτικά)


Βρυξέλλες: Εν αναμονή της αξιολόγησης

Εν αναμονή της αξιολόγησης των θεσμών για το κατά πόσο τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα είναι συμβατά με τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τελούν οι Βρυξέλλες. (Αναλυτικά)


ΜΝΙ: Κλείσιμο της αξιολόγησης τον Μάρτιο του 2017

Αδιέξοδο” με την Ελλάδα, διαπιστώνει ευρωπαίος αξιωματούχος σύμφωνα με διαρροές στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, το οποίο αναφέρει επίσης πως εξετάζεται η παράταση των διαπραγματεύσεων για τη β' αξιολόγηση ως τον Μάρτιο, στον απόηχο των ενστάσεων του Β. Σόιμπλε στο "κοινωνικό πακέτο" Τσίπρα.

Ο αξιωματούχος που μιλά ανώνυμα αναφέρει ότι “βρισκόμαστε σε πολιτικό αδιέξοδο όσον αφορά την Ελλάδα”, ενώ για τους δημοσιονομικούς στόχους προσθέτει πως δεν θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα ως τον Μάιο του 2017. (Αναλυτικά)


Άνοδος στα ομόλογα


Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μετά το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 16 μονάδες βάσης στο 7,022% ενώ η απόδοση του 3ετούς ομολόγου αυξάνεται στο 8,194%. Το 10ετές ομόλογο σημειώνει άνοδο στο 7,097%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου