Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Λίστα με απαιτήσεις για να κλείσει η συμφωνία θα στείλουν οι δανειστές



«Ρωτάτε-απαντάμε»: Με ανταλλαγή γραπτών κειμένων συνεχίζεται το παζάρι Τσακαλώτου και Χουλιαράκη για τις εξαγγελίες Τσίπρα - Κούρεμα συντάξεων ζητούν οι δανειστές αν δεν πιαστούν οι στόχοι - «Υποθέτω την έχει στείλει, του έχω εμπιστοσύνη» είπε ο πρωθυπουργός για την επιστολή Τσακαλώτου, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, δεν εστάλη ποτέ

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης, με κείμενα ερωτοαπαντήσεων που θα στείλουν οι θεσμοί,  επί των οποίων ο κύριος Τσακαλάκος θα δώσει διαβεβαιώσεις στους δανειστές πως η εφάπαξ παροχή στους συνταξιούχους δεν θα επαναληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, καθώς και ότι θα τηρήσει χωρίς απόκλιση το δημοσιονομικό Πρόγραμμα και τους στόχους που αυτό θέτει,  ξεκινά από αύριο.


Όπως έλεγε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου: 
-          Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποσυνδέθηκαν από την β΄αξιολόγηση και θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του χρόνου.

-          για να ενεργοποιηθούν, θα πρέπει να απαντηθούν από την δικιά μας την πλευρά κάποιες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει οι θεσμοί σχετικά με τις παροχές.

-          προκειμένου να μην παίζουμε το μπρος-πίσω, ο κύριος Χουλιαράκης ζήτησε χθες στο Euro Working Group από τους θεσμούς, να αποστείλουν γραπτώς τις ενστάσεις τους, με καθαρό τρόπο, ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο.

-           Αυτοί θα γράψουν σε ποιες ανησυχίες τους θέλουν να απαντήσουμε και θα απαντήσουμε. Αυτό ήταν καλύτερο από το να στείλει μια επιστολή ο κύριος Τσακαλώτος και να μας πουν «δεν απαντάτε σε αυτό ή στο άλλο».

-          Εμείς ζητήσαμε να στείλουν ένα κείμενο που θα συμπυκνώνει τι θα ήθελαν να απαντηθεί. Περιμένουμε να την στείλουν. Φαντάζομαι πως θα το στείλει ο ESM, αύριο ίσως.

 -          Πιθανώς κάποιες από τις ερωτήσεις θα ζητάνε επιβεβαίωση αν είναι εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση, αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017, αν διατηρούμε την δέσμευση για τήρηση του προγράμματος.

-          Η παροχή είναι εφάπαξ. Από εδώ και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει.

Ενδιαφέρον, πάντως, είναι το παρασκήνιο αναφορικά με την επιστολή Τσακαλώτου προς το EuroWorking Group. Την ώρα που, πηγές του ΥΠΟΙΚ, διαβεβαίωναν ότι αυτή δεν έχει σταλεί και ξεκαθάριζαν ότι αναμένουν την επιστολή με τη λίστα των απαιτήσεων των δανειστών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, έλεγε ότι δεν γνωρίζει σχετικά, επειδή ήταν στην Κρήτη. «Υποθέτω την έχει στείλει, του έχω εμπιστοσύνη» προσέθετε, αγνοώντας προφανώς ότι η επιστολή δεν έφυγε ποτέ!
protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου