Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Επανεκλογή Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών



Η Γερμανίδα καγκελάριος, που ήταν η μοναδική υποψήφια για την προεδρία του CDU, συγκέντρωσε το 89,5% των ψήφων. Ποιο ήταν το ποσοστό της δύο χρόνια πριν. Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει

Την επανεκλογή της στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), πέτυχε την Τρίτη η Άνγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, που ήταν η μοναδική υποψήφια για τη θέση, επανεξελέγη με ποσοστό 89,5%, παίρνοντας έτσι ώθηση στην κούρσα για τέταρτη θητεία στην ηγεσία της χώρας.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό που συγκέντρωσε την Τρίτη υπολείπεται του 96,7%, που είχε συγκεντρώσει πριν από δύο χρόνια ενώ το 2004 είχε εκλεγεί με 88,4%, το χαμηλότερο ποσοστό με το οποίο έχει αναδειχτεί πρόεδρος του κόμματος.
Τους τελευταίους μήνες, η Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη κριτική για την μεταναστευτική της πολιτική μετά την άφιξη σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του 2015. Παράλληλα, η χώρα, που θεωρούσε εαυτήν θωρακισμένη απέναντι σε ακροδεξιά φαινόμενα μετά τη πτώση του Χίτλερ, γνωρίζει την ταχεία άνοδο της λαϊκιστικής και ξενοφοβικής δεξιάς στο πρόσωπο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία εξασφαλίζει το 12% έως το 13% των ψήφων και ποντάρει στην εκμετάλλευση των φόβων τμήματος του πληθυσμού, κυρίως της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που βρίσκεται σε κοινωνικά υποδεέστερη θέση και απορρίπτει τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, ενώ παράλληλα δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο με τις αντιμουσουλμανικές και αντιπροσφυγικές του θέσεις.
Απέναντι σε αυτό κλίμα, η CDU αναμένεται να σκληρύνει τον τόνο στο θέμα της μετανάστευσης. Ορισμένα στελέχη της τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης του νόμου για την παροχή ασύλου με την ενίσχυση των απελάσεων των ανθρώπων που δικαιούνται ασύλου.
Η απαγόρευση του ισλαμικού ενδύματος ολικής κάλυψης, αν και αποτελεί περιθωριακό φαινόμενο, αποτελεί αντικείμενο των προτάσεων που θα συζητηθούν στο συνέδριο της CDU
Μετά τη βουτιά που σημείωσε στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής το 2015 και στις αρχές του 2016, η CDU κάλυψε το χαμένο έδαφος, κυρίως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μέρκελ, και βρίσκεται στο 37% της πρόθεσης ψήφους, έναντι 22% για το SPD, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Emnid.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου