Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ρέντσι: «Eχασα, παραιτούμαι» - Στο 59% το «όχι», στο 41% το «ναι»





Υπέστη βαριά ήττα - Πανηγυρισμοί από Μπέπε Γκρίλο - Το «ναι» στήριξαν μόνο οι Ιταλοί του εξωτερικού, οι νέοι γύρισαν την πλάτη στον Ρέντσι -  Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Με διαφορά 19 μονάδων επικράτησε τελικά το «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα προκαλώντας την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι.


Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα υπέρ του «όχι» ψήφισαν 19.376.822 Ιταλοί, ποσοστό 59,2%, έναντι 13.361.413 Ιταλών που ψήφισαν «ναι», ποσοστό 40,8%. Πρόκειται για μεγαλύτερη ήττα για τον απερχόμενο, πλέον, Ιταλό πρωθυπουργό σε σχέση με αυτή που είχε προβλεφθεί στις δημοσκοπήσεις πριν την κάλπη.

Ο Ρέντσι παραδέχθηκε ότι έχασε ο ίδιος και ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα το απόγευμα θα συγκαλέσει συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να υποβάλει την παραίτησή του. «Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ», δήλωσε.

Στο διάγγελμά του, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της ομιλίας είπε ότι δεν κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών, δήλωσε συγκινημένος και με έναν κόμπο στο λαιμό, περήφανος για τους πολίτες που είχαν τη δυνατότητα να εκφραστούν, παραδεχόμενος ότι η νίκη του «Όχι» ήταν ξεκάθαρη.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ρέντσι στους πολιτικούς που χάνουν και προσποιούνται ότι δεν έγινε τίποτα. Επέμεινε στις απόψεις που έθεσε υπό την κρίση των Ιταλών για τη συνταγματική αναθεώρηση, παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις του αποδοκιμάστηκαν από την πλειονότητα των πολιτών.

Ο Ματέο Ρέντσι ξεκαθάρισε δε ότι τώρα πια το στρατόπεδο του «Όχι» αναλαμβάνει την ευθύνη και κάλεσε όσους το στήριξαν να προχωρήσουν σε προτάσεις. 
Πανηγύρια από τον Μπέπε Γκρίλο

Λίγα λεπτά μετά την παραίτηση του Ιταλού Πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι λόγω της ήττας του «ναι» στο δημοψήφισμα, ο Μπέμπε Γκρίλο τουίταρε τη λέξη «Εβίβα» παραπέμποντας σε μήνυμα που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του.

«Εβίβα! Κέρδισε η δημοκρατία. Η απάντηση των Ιταλών ήταν σαφής», σημείωνε ο Γκρίλο προσθέτοντας ότι «η προπαγάνδα του καθεστώτος και όλα τα ψέματα είναι οι μεγάλοι χαμένοι σε αυτό το δημοψήφισμα. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Η κυριαρχία ανήκει στο λαό, από σήμερα θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε πραγματικά το Σύνταγμα».

«Οι πρώτοι νικητές είναι οι πολίτες που ψήφισαν μαζικά» συμπλήρωνε ο Γκρίλο και ανέφερε ότι «η ψήφος αυτή είχε δύο σημαντικές συνέπειες. 1. Αντίο Ρέντσι και 2. Οι Ιταλοί πρέπει να κληθούν να ψηφίσουν όσο το δυνατόν συντομότερο».

Από κει και πέρα, ο Γκρίλο πρότεινε να αρχίσουν όλοι να εργάζονται από αύριο έτσι ώστε να υπάρξει ένας νέος εκλογικός νόμος μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

«Ευχόμαστε καλή δουλειά στον Πρόεδρο Ματαρέλα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, δεδομένου ότι είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε όλα τα απαραίτητα για να πάμε σε εκλογές σύντομα», προσέθετε και κατέληγε: «Ένα μάθημα για όλους: Δεν μπορείς να λες ψέματα στους πολίτες πάντα χωρίς να υφίστασαι τις συνέπειες».

protothema.gr


Τα σενάρια από εδώ και πέρα- δεδομένου του ότι ο Ρέντσι υποβάλλει παραίτηση, έχουν ως εξής:
-Ο Ρέντσι παραμένει στην εξουσία: Θεωρητικά, θα μπορούσε να κερδίσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε με την υπάρχουσα πλειοψηφία είτε με μια νέα, που θα περιλαμβάνει το Forza Italia του Μπερλουσκόνι. Ωστόσο, ο ίδιος φαίνεται να απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, καθώς δήλωσε ότι «η εμπειρία μου στην κυβέρνηση τελειώνει εδώ». Επίσης, η μεγάλη νίκη του «όχι» καθιστά μια επιστροφή Ρέντσι μάλλον απίθανο ενδεχόμενο.
-Κυβέρνηση τεχνοκρατών: Το πιο πιθανό σενάριο, με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να διορίζει νέο επικεφαλής κυβέρνησης με τη στήριξη της υπάρχουσας πλειοψηφίας ή μιας νέας, ενισχυμένης. Διάφορα ονόματα κυκλοφορούν, περιλαμβανομένων αυτών του Πιερ Κάρλο Πάντοαν και του επικεφαλής της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο. Η κυβέρνηση αυτή θα έχει να περάσει τον προϋπολογισμό του 2017 από τη Βουλή και να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο πριν τις πρόωρες εκλογές. Επίσης, θα μπορούσε να συνεχίσει μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας, ως τον Φεβρουάριο του 2018.
-Άμεση διάλυση Βουλής και εκλογές: Μάλλον χαμηλής πιθανότητας ενδεχόμενο, παρά τα όσα ζητά το M5S. Τα περισσότερα άλλα κόμματα στη Βουλή ζητούν τροποποίηση του εκλογικού νόμου πρώτα.

  huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου