Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ από το Eurogroup: Μας δίνουν «τυράκι» για το χρέος,«φάκα» στα υπόλοιπα



Ολοκληρώθηκε το σημερινό eurogroup για την ελληνική υπόθεση, με συμφωνία σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΕ και των εκπροσώπων του ΔΝΤ που βρέθηκαν στη συνεδρίαση
Όπως προκύπτει πάντως από την συμφωνία, ουσιαστικά πέρασε η "γραμμή Σόιμπλε" σε μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων για τα "θηριώδη" πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5 %, τα οποία διατηρούνται για...  άγνωστο χρόνο, όπως και η απαίτηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πρόσφατα χαρακτήρισε προϋπόθεση για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. 
  Παράλληλα, στον "αέρα" παραμένουν ακόμη άλλα κρίσιμα ζητήματα για το οριστικό κλείσιμο της β' αξιολόγησης, όπως τα εργασιακά κ.α, τα οποία παραπέμπονται σε συζήτηση με άγνωστη κατάληξη με την ελληνική κυβέρνηση.            

 Οι ανακοινώσεις που έγιναν μετά το Eurogroup   
Όπως μεταδίδει  ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες  Θάνος Αθανασίου για τις ανακοινώσεις που έγιναν μετά τη συνεδρίαση, ο  Κλάους Ρέγκλιγκ, υπολόγισε δημόσια ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σωρευτική επίπτωση 20 μονάδων του χρέους ως το 2060 και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά 4 μονάδες ανά έτος. Στην πράξη ο Κλάους Ρέγκλιγκ ανακοίνωσε τρεις δέσμες βραχυπρόθεσμών μέτρων που θα αρχίσουν να εκτελούνται τις επόμενες εβδομάδες.
Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με την επέκταση της ωρίμανσης ομολόγων και δανείων από τα 28, ξανά στα 32 έτη. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την μετατροπή κυμαινόμενων επιτοκίων 42 δις ευρώ χρέους σε σταθερά. Επιπλέον ο ESM θα συμφωνήσει με την Ελλάδα "swaps" στα επιτόκια των υπόλοιπων δανείων, με ρήτρα σταθερού επιτοκίου για όταν χρειαστεί. Τα δε νέα δάνεια προς την Ελλάδα θα έχουν μακρύτερες ωριμάνσεις. Τέλος το τρίτο σκέλος μέτρων περιλαμβάνει την κατάργηση προστίμων επί επιτοκίων που είχαν να κάνουν με το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα που τερματίστηκε το 2015. Ο Κλάους Ρέγκλιγκ εξήγησε ότι το κόστος για τα κράτη μέλη δεν θα ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την Ελλάδα τα βραχυπρόθεσμα κόστη θα αντισταθμιστούν από μακροπρόθεσμα οφέλη.

Επιστρέφει ο Μοσκοβισί στην Αθήνα για να κλείσει η συμφωνία
Ωστόσο καθώς δεν υπήρχε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά καλείται να καταλήξει το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία με του θεσμούς που ελέγχουν την ελληνική οικονομία. Προς αυτόν το σκοπό η τρόικα θα επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα για συνομιλίες, όπως αποκάλυψε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο ίδιος εξήγησε ότι παρομοίως θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την αποσαφήνιση της πορείας που θα απαιτηθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα. "Τις επόμενες εβδομάδες θα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν επί του θέματος, ώστε να προχωρήσουμε στο μέλλον του ελληνικού προγράμματος".
Ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να φέρει αίτημα για ένα ελληνικό πρόγραμμα στο διοικητικό του Συμβούλιο, όταν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Όπως είπε είναι πιο ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του 2017 και όχι μέσα στο 2016.

Ντάισελμπλουμ: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για 3,5,10 ή παραπάνω χρόνια!    
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε μάλιστα ότι για να συμβεί αυτό το ΔΝΤ επιθυμεί "σοβαρά διαρθρωτικά και αποτελεσματικά μέτρα για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και αν αυτός κρατηθεί στο 3,5%". "Αυτό είναι σημαντικό για όλους και όχι μόνο για το ΔΝΤ", συμπλήρωσε. Κληθείς να τοποθετηθεί επί της συζήτησης για το πόσα χρόνια θα κρατηθεί ο στόχος του 3,5%, ο Πρόεδρος του eurogroup είπε πως υπάρχουν 19 διαφορετικές απόψεις, "άλλου θέλουν 3, άλλοι 5, άλλοι 10 και άλλου παραπάνω", αλλά όπως επεσήμανε "αυτό δεν έχει καμία σημασία και για 1 χρόνο και για 3 και για 5 χρειάζονται σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα".
Σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο Γερούν Ντάισελμποουμ σημείωσε ότι είναι μεν περίπου γνωστά, "όμως δεν μπορούμε να βάλουμε μπροστά τους ένα νούμερο, διότι αυτό δεν θα είχε κανένα νόημα, θα τα αποφασίσουμε το 2018".

Τα εργασιακά
Τέλος, ο Πρόεδρος του eurogoup αποκάλυψε ότι στο σημερινό Συμβούλιο έγινε και συζήτηση σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Όπως είπε επαναβεβαιώθηκε ότι το eurogroup ζητά από την Ελλάδα σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί της δυνητικής επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων κάτι για το οποίο θα επιληφθεί "ομάδα ειδικών" στην οποία θα μετέχει και εκπρόσωπος του ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας).
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου