Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Οι έμποροι εκπέμπουν SOS: Τα φτωχότερα των τελευταίων ετών τα φετινά Χριστούγεννα



Χαμηλότερη των προσδοκιών είναι φέτος η κίνηση στην αγορά  Έκτος από τα περιορισμένα εισοδήματα των καταναλωτών, δεν είναι σύμμαχος ούτε και ο καιρός, ο οποίος περιόρισε αρκετούς καταναλωτές από το να βγουν στην αγορά έστω και για μικροαγορές που τα τελευταία χρόνια έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά ψώνια των εορτών.
Σύμφωνα με τους εμπόρους, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι τα φτωχότερα Χριστούγεννα
των τελευταίων ετών. Μάλιστα όπως λένε, απόδειξη ήταν και η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα τις δυο Κυριακές που προηγήθηκαν και στις οποίες αν και η κίνηση στους δρόμους ήταν αυξημένη, τα ταμεία παρέμειναν άδεια.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εμπόρων, η πτώση του τζίρου τους αναμένεται για τον Δεκέμβριο να ξεπεράσει συνολικά το 2,5% σε σχέση με πέρσι ενώ για ακόμα μια φορά η αγορά  κινείται σε δυο ταχύτητες με τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα να συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο, έναντι των μικρών καταστημάτων.
Σύμφωνα με τους εμπόρους, οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί από φόρους δεν αφήνουν περιθώρια στους καταναλωτές για αγορές και όταν αυτές γίνονται, περιορίζονται σε χαμηλής αξίας αγορές καθώς δεν υπάρχουν χρήματα στα πορτοφόλια τους. Μάλιστα ακόμα και το επίδομα που έδωσε η κυβέρνηση στους συνταξιούχους δεν αναμένουν να φτάσει στα ταμεία τους αφού οι  υποχρεώσεις για πάγιες ανάγκες είναι  αυτές που προηγούνται. Για  χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό χαμηλότερο από πέρσι έχει κάνει πρόβλεψη και η  εταιρεία Deloitte, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες θα ξοδέψουν κατά 4,2% λιγότερα χρήματα (438 ευρώ) για τις εορταστικές τους αγορές, σε σχέση με τα 457 ευρώ που οι ίδιοι δήλωσαν ότι δαπάνησαν για το 2015.
Καταστηματάρχες εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι σχετικά με την αναμενόμενη κίνηση και για την επομένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα τόσο για τους πελάτες όσο και για τους ίδιους. Όπως λένε οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ, «η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του μηνός Δεκεμβρίου 2016 κατά 2,0% - 2,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2015 εδράζεται σε μία αλληλουχία γεγονότων που επέδρασαν αρνητικά τόσο στην ψυχολογία των καταναλωτών (μείωση δαπάνης) όσο και στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων».
Ωστόσο αν και οι έμποροι δεν αναμένουν να ανατραπεί η εικόνα στην αγορά τις επόμενες ημέρες, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα είναι αύριο Σάββατο 24 Δεκεμβρίου ανοικτές από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή 25 και τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Την Τρίτη ξεκινά και πάλι το εορταστικό ωράριο με τα καταστήματα να παραμένουν ανοικτά από 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου