Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Τσίπρας: Δεν συμφέρει την Ευρώπη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος



Μήνυμα ότι «δεν συμφέρει κανέναν μια αναβίωση του ελληνικού προβλήματος», έστειλε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα».
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η β' αξιολόγηση καθυστερεί λόγω «παράλογων απαιτήσεων για πρόσθετα μέτρα λιτότητας» βάζοντας στο στόχαστρό του το ΔΝΤ. Εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η εκκρεμότητα θα διευθετηθεί και προειδοποίησε πως ενδεχόμενη αναβίωση του ελληνικού προβλήματος δεν συμφέρει κανέναν.

«Η Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εκπλήρωνε τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο με τους πιστωτές, πραγματοποίησε ορισμένα θετικά δημιοσιονομικά αποτελέσματα, εκπλήρωσε τους στόχους άνω των προσδοκιών. Η εν λόγω οικονομική σταθεροποίηση αποτελεί βάση στην οποία θεμελιώνονται και θετικές οικονομικές προοπτικές για το 2017, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση του β' προγράμματος οικονομικής βοήθειας Αυτή καθυστερεί εξαιτίας κάποιων παράλογων απαιτήσεων για πρόσθετα μέτρα λιτότητας, στα οποία επιμένει ένα μέρος των πιστωτών», τόνισε αρχικά ο Πρωθυπουργός.
Και στη συνέχεια τόνισε: Είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα, καθώς, ουσιαστικά, αποτελεί κοινή άποψη ότι η ελληνική οικονομία αποδίδει άνω των προσδοκιών και ότι εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης. Κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος. Πρέπει να είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός έχει θυσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και ότι τώρα βρίσκεται στο τέλος μιας δύσκολης πορείας, στην οποία βλέπει προοπτικές. Για αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει κάποιοι να την υπονομεύουν, αλλά αντιθέτως, να την ενισχύσουν και να βοηθήσουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».
«Σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα με τη διαπραγμάτευση»
Στην ερώτηση της εφημερίδας «Για ποια σενάρια είστε έτοιμοι κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές οι οποίοι δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους, και μέχρι ποιο σημείο είστε έτοιμοι να φτάσετε; Τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει συμφωνία, εάν συνεχιστούν να ασκούνται νέες πιέσεις, νέα μέτρα λιτότητας» ο κ. Τσίπρας είπε:
Η Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, υλοποιεί τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με τους πιστωτές της και βρίσκεται όχι μόνο εντός των προβλεπόμενων στόχων αλλά στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη καταγράφει υπεραπόδοση. Αυτή η σταθερότητα που έχει επέλθει στην ελληνική οικονομία, είναι το έδαφος πάνω στο οποίο στηρίζεται η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας η οποία αναμένεται, με αρχή το 2017, να γίνει κανόνας τα επόμενα χρόνια. Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία καθυστερεί εξαιτίας ορισμένων παράλογων απαιτήσεων για μέτρα λιτότητας, από ένα μειοψηφικό τμήμα των πιστωτών μας. Είμαι πεπεισμένος ότι θα κλείσει άμεσα αυτή η εκκρεμότητα τόσο διότι είναι κοινός τόπος ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει και περνά σε φάση ανάκαμψης αλλά και ότι δεν συμφέρει κανέναν στην Ευρώπη μια πιθανή αναθέρμανση του ελληνικού ζητήματος. Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολύ μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα χρόνια και τώρα βρίσκεται στο τέλος μιας δύσκολης πορείας αλλά βλέπει προοπτική. Αυτή η προοπτική όχι απλά δεν πρέπει να υπονομεύεται από κάποιους αλλά αντιθέτως να ενισχύεται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
«Προωθούμε ενεργά την ειρήνη, αλλά διατηρούμε σταθερά τα κυρίαρχα δικαιώματά μας»
Σε ερώτημά της η εφημερίδα κάνει λόγο για προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία, η οποία ειδικότερα «διεκδικεί την αναθεώρηση της Συμφωνία της Λωζάννης και δεν εγκαταλείπει τις βλέψεις της έναντι των ελληνικών νησιών».
Στο ερώτημα αυτό, η απάντηση από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ήταν η εξής: «Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες και σταθερές θέσεις στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τις γείτονες χώρες. Προωθούμε ενεργά την ειρήνη και τη συνεργασία, αλλά, ταυτόχρονα, διατηρούμε σταθερά τα κυρίαρχα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου. Μόνο σε βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις», διαμηνύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει:
«Αναβίωση του εθνικισμού, μεταξύ άλλων και με την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, πάνω στις οποίες έχουν εδραιωθεί οι διπλωματικές μας σχέσεις, υπονομεύουν τις δομικές προσπάθειες που καταβάλλουμε επί σειρά ετών για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας».
Για το Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: Η Ελλάδα, σε σταθερό και διαρκή συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργάζεται σταθερά για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος – μέλος της ΕΕ, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού - ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων - με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Θεωρώ ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα την τελευταία περίοδο αλλά παραμένουν πολύ κρίσιμα ζητήματα ανοιχτά. Είμαστε προσηλωμένοι στην διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών, χωρίς εκπτώσεις στις αρχές μας, αλλά και χωρίς υπεκφυγές και φοβικότητα.
«Η φιλία και η αλληλεγγύη μεταξύ του σερβικού και του ελληνικού λαού είναι ιστορικά σταθερές, αλλά αυτό δεν αρκεί»
Η φράση αυτή, του πρωθυπουργού σηματοδοτεί τη βούληση της ελληνικής αλλά και της σερβικής πλευράς για το πέρασμα σε μια νέα περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. Επισημαίνεται ότι η προηγούμενη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Βελιγράδι ήταν το 2010 (από τον Γιώργο Παπανδρέου), ενώ ο νυν πρωθυπουργός είχε έλθει εδώ ξανά τον Δεκέμβριο του 2014, αλλά με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Είναι απαραίτητο να εκσυγχρονίσουμε τη συνεργασία μας, να την προσαρμόσουμε στην παρούσα συγκυρία, να της δώσουμε μια νέα δυναμική στο πλαίσιο των πολύπλοκων και συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών του βαλκανικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος», τόνισε ο Τσίπρας.
Με αφορμή εξάλλου τη συμμετοχή 70 ελληνικών επιχειρήσεων και 150 σερβικών στο Σερβο-Ελληνικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει, μέσω της «Πολίτικα», τους τομείς στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα για πιο στενή συνεργασία: Επιδιώκουμε -αναφέρει- να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα των μεταφορών και στο σύνολο των υποδομών. Ιδιαίτερη έμφαση θέλουμε να δώσουμε στη σιδηροδρομική διασύνδεση του Πειραιά με το Βελιγράδι, για την οποία προβλέπουμε ότι θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του κινεζικού προγράμματος ‘Μία ζώνη, ένας δρόμος. Βέβαια, θα συνεχίσουμε και τη συνεργασία μας στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού, όπου διατηρούμε επιτυχείς σχέσεις, αλλά έχουμε και καλές προοπτικές.
Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ως «ιδιαίτερης σημασίας» την «κοινή πρόθεση των δύο χωρών να συνεργαστούμε εντατικά στον τομέα της ασφάλειας. Λαμβάνοντας υπόψη τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ο πολιτικός μας διάλογος σε αυτόν τον τομέα είναι πολύτιμος. Πρέπει να τον αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο, έχοντας υπόψη το γεγονός ότι εδώ και 150 χρόνια μας συνδέει η Συμφωνία περί Συμμαχίας. Η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει ευκαιρία ώστε και σε θεσμικό επίπεδο να αναβαθμιστούν οι συνολικές μας σχέσεις».

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου