Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Το μπαλάκι στην Ελλάδα για κλείσιμο της αξιολόγησης πετά ο Σόιμπλε



Η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει στο σύνολό τους τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Β.Σόιμπλε, που πριν τη συνεδρίαση έχει και τετ α τετ συνάντηση με τον Ευκ.Τσακαλώτο. Ωστόσο, ο χρόνος έχει αρχίσει να γίνεται πιεστικός και πρέπει να το κάνει, τόνισε, πετώντας το μπαλάκι στην Αθήνα. Η δυσκολία έγκειται στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, τόνισε ο Σόιμπλε παραπέμποντας στους θεσμούς τους οποίους «δεν θέλει να υποκαταστήσει».


Για το ΔΝΤ είπε ότι εργαζόμαστε για την πλήρη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Ως προς τις προσδοκίες από το σημερινό Eurogroup o γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε είπε ότι δεν περιμένει κάτι σημαντικό και σοκαριστικές αποφάσεις, ωστόσο εκτιμά ότι θα προκύψουν θετικά στοιχεία.

Την σιγουριά του ότι μπορεί να βρεθεί λύση για την Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αν και επισήμανε, μετά και τη συνάντησή του με τον Ευ.Τσακαλώτο, ότι παραμένουν κάποια ακανθώδη ζητήματα για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης.

«Θέλουμε σήμερα να ακούσουμε και τις δύο πλευρές, θεσμούς και ελληνική πλευρά, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», είπε ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνοντας ότι το κύριο αντικείμενο των συζητήσεων σχετικά με την Ελλάδα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την τρέχουσα κατάσταση του ελληνικού προγράμματος, απέφυγε να σχολιάσει την επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς για το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας λέγοντας μόνο «συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά».

«Γνωρίζετε τα δύσκολα ζητήματα», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι το Eurogroup αναμένει να ακούσει από τον Έλληνα υπουργό και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία. Υπάρχει κοινό συμφέρον για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να προχωρήσουμε γι' αυτό είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τα επόμενα βήματα, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μίλησε με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τον διαβεβαίωσε για την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Γ.Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως οι όροι που θέτει το ΔΝΤ είναι πολύ σαφείς: αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία και αξιόπιστη βιωσιμότητα του χρέους.

Καταλήγοντας, ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν έχουν επιστρέψει ακόμα οι θεσμοί για συζητήσεις στην Αθήνα και ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, καθώς υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει με τους θεσμούς στην Αθήνα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου