Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Η απάντηση της ΠΓΔΜ στη Σερβία για το όνομα «Μακεδονία»



Με συστάσεις για υπευθυνότητα στο όνομα της φιλίας των δυο λαών αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών στης Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, με την οποία παραδέχεται ότι ήταν λάθος η αναγνώριση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη συνταγματική της ονομασία («Δημοκρατία της Μακεδονίας») το 1996 από την τότε κυβέρνηση του Βελιγραδίου.

Σε σχόλιό του, το υπουργείο Εξωτερικών της FYROM αναφέρει ότι μεταξύ των δυο χωρών υπάρχουν πολύ στενές και βαθιά φιλικές σχέσεις και απομένει στους πολιτικούς μονάχα να τις εμβαθύνουν.
«Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε πρέπει να δείχνουν υπευθυνότητα, έτσι ώστε, τουλάχιστον, να μην καταστρέφουν τη φιλία που υπάρχει μεταξύ της "Μακεδονίας" και της Σερβίας, προς τις δύο κατευθύνσεις. Αυτό πρέπει να ισχύει και σε συνθήκες, όπου καθίσταται εμφανές ότι θερμαίνεται η ατμόσφαιρα για την επόμενη ψηφοφορία για ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Απαντώντας με γραπτή δήλωσή του στο σχόλιο του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, αφού εκφράζει τη συμφωνία του με την άποψη ότι δεν πρέπει να καταστραφεί η φιλία μεταξύ των δύο χωρών προσθέτει: «Πρέπει να υπενθυμίσω στους συναδέλφους στα Σκόπια πόσα έχει επενδύσει η Σερβία όλα αυτά τα χρόνια, αναγνωρίζοντας τη "Μακεδονία" υπό το συνταγματικό της όνομα, διακινδυνεύοντας τις σχέσεις της με την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι στον ΟΗΕ και στην Ε.Ε. χρησιμοποιείται το όνομα FYROM».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου