Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ψηφίσματα Α' ΕΛΜΕ Πέλλας για διάφορα εκπαιδευτικά θέματα



Σε τρία ψηφίσματα προχώρησε η Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. Πέλλας σχετικά με τις Δημιουργικές Εργασίες στα Λύκεια, στο να μην κλείσει κανένα τμήμα – τομέας – ειδικότητα των ΕΠΑΛ στα μέσα της χρονιάς και τέλος με τα παιχνίδια αποπροσανατολισμού που αναφέρονται στην εκπαίδευση. Πιο συγκεγκριμένα:




Σχετικά με τις Δημιουργικές Εργασίες στα Λύκεια

   Με πρόσφατη εγκύκλιο του (220473/Δ2/23-12-2016) το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε οδηγίες στα Λύκεια για την εκπόνηση Δημιουργικών Εργασιών, για το σχολικό έτος 2016 – 2017, με βάση το Π.Δ. 46/2016, που αφορά στην αξιολόγηση των μαθητών. Στις οδηγίες αυτές περιγράφονται ο σκοπός, η μορφή και τα θέματα που αφορούν στις Δημιουργικές Εργασίες, καθώς και η οργάνωση, η προετοιμασία και η αξιολόγησή τους.
   Από τις πρώτες γραμμές μπορεί κανείς να διακρίνει ότι η εκπόνηση των λεγόμενων «Δημιουργικών Εργασιών» δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να προετοιμάσουν τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, στα ίδια τα αναλυτικά προγράμματα, στη νέα δομή του Λυκείου, έτσι όπως έχει περιγραφεί και από τα πορίσματα του κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία και που υπαγορεύονται από την Ε.Ε. και τον ΟΟΣΑ.
   Δεν εξηγείται αλλιώς η βιασύνη υλοποίησης αυτής της διαδικασίας, με την αποστολή της εγκυκλίου μέσα στις γιορτές, η προχειρότητα και το θολό τοπίο που προκύπτει από το σχεδιασμό της, το γραφειοκρατικό βάρος που καλείται να αναλάβει ο εκπαιδευτικός τη στιγμή που αυτή την περίοδο ασχολείται με διαγωνίσματα, βαθμολογίες, απουσίες, ελέγχους επίδοσης, κ.α.
   Πέρα όμως από τα διαδικαστικά θέματα, μέσα από αυτή τη διαδικασία προκύπτουν σοβαρά ζητήματα, που πρέπει να προβληματίσουν κάθε καλοπροαίρετο εκπαιδευτικό.
·        Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ισχυρίζεται το Υπουργείο Παιδείας ότι σε ένα σχολείο ανταγωνιστικό, σε ένα σχολείο εξεταστικό κάτεργο, με ταξικούς φραγμούς, με τον τρόπο που θα υλοποιηθούν οι Δημιουργικές Εργασίες, μέσα σε 2 ημέρες, θα καλλιεργήσουν το ερευνητικό πνεύμα και τη δημιουργική ικανότητα των παιδιών.
·        Αποτελεί μέγιστο εμπαιγμό από το Υπουργείο να μιλά για ερευνητική και βιβλιογραφική δουλειά, όταν τα σχολεία έχουν ξεμείνει μέχρι και από φωτοτυπίες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν έχουν βιβλιοθήκες, ενώ πολλά εργαστήρια βρίσκονται υπό κατάρρευση.
·        Οι ίδιες οι Δημιουργικές Εργασίες εντάσσονται στον ατομικό φάκελο του μαθητή, στο λεγόμενο portfoliο, που είναι μια πιο αντιδραστική μορφή αξιολόγησης.
·        Ανοίγει δρόμος ώστε αυτή η διαδικασία να συνδεθεί με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας, αφού άλλωστε όλο το αντιδραστικό οπλοστάσιο δεν έχει καταργηθεί.

   Φυσικά, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εργασίες μέσα στο σχολείο. Ούτε μπορεί κανείς να διαφωνήσει με την αξία και το ρόλο που πρέπει να έχουν. Όμως, η καλλιέργεια πνεύματος ομαδικής συνεργασίας, η παιδαγωγική συνεργασία των διδασκόντων των διαφόρων ειδικοτήτων δεν επιτυγχάνονται με μία ξεχωριστή δράση, και μάλιστα με τη μορφή της «διήμερης φιέστας».
   Η καλλιέργεια πνεύματος ομαδικής συνεργασίας και η παιδαγωγική συνεργασία των διδασκόντων των διαφόρων ειδικοτήτων πρέπει να προάγεται από όλα τα μαθήματα και το συνολικό πρόγραμμα, τη λειτουργία και τους σκοπούς του σχολείου.
    Οι συνοδευτικές εργασίες είναι ένα παιδαγωγικό εργαλείο για την αφομοίωση και την εμπέδωση της γνώσης, που δεν μπορεί να αποσπαστεί από τη συνολική παιδαγωγική διαδικασία, πρέπει να αξιοποιείται από τους εκπαιδευτικούς στα πλαίσια του κάθε μαθήματος.
    Μέσα από τις εργασίες και τις ομαδικές δραστηριότητες να συνδέεται η θεωρία με την πράξη και να επιβεβαιώνεται η θεωρία μέσα από την πρακτική δραστηριότητα.

   Για όλα τα πιο πάνω:
·        Καλούμε το Υπουργείο να ανακαλέσει την εγκύκλιο για τις λεγόμενες «δημιουργικές εργασίες».
·        Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει αυτές να γίνουν αφορμή να δημιουργηθούν ατομικοί φάκελοι - portfolio των μαθητών, ειδικά από τη στιγμή που δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου μέσα από σταθερή επιμόρφωση, σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα και σχολικά βιβλία.


για το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Πέλλας

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γ. Γραμματέας
Πριβαρτιτσάνης Πέτρος                                               Τραπεζανίδης Γιώργος


Να μην κλείσει κανένα τμήμα – τομέας – ειδικότητα των ΕΠΑΛ
στα μέσα της χρονιάς!

   Στα τέλη του Γενάρη ολοκληρώνεται το πρώτο τετράμηνο για όλα τα σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με την από τις 24/6/2016 υπουργική απόφαση 103539/Δ4 του πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, επιβάλλεται μια “κρυφή” αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη ρήτρα που αφορά σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, “εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το άθροισμα των απουσιών του μαθητή είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό απουσιών που χαρακτηρίζει τη φοίτηση ανεπαρκή, ο μαθητής χαρακτηρίζεται ως μη παρακολουθών και δεν λαμβάνεται υπόψη α) στα αριθμητικά δεδομένα του τμήματος για τις αναθέσεις των μαθημάτων, θεωρητικών και εργαστηριακών, καθώς και β) στον προγραμματισμό τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, κενών και πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών.
   Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, όλα τα ΕΠΑΛ βρίσκονται μπροστά σε μια νέα απειλή. Η εφαρμογή της παραπάνω εγκυκλίου θα φέρει αντιμέτωπα τα ΕΠΑΛ με ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων τμημάτων, ακόμα και καταργήσεων τομέων και ειδικοτήτων στα μισά της χρονιάς! Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης και το ενδεχόμενο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και τομέων θα σημάνει μοιραία τη βίαιη ανακατανομή, ακόμα και εκδίωξη, μαθητών από το σχολείο που φοιτούν, όμοια με αυτή που βίωσαν στις αρχές της σχολικής χρονιάς. Ταυτόχρονα, θα σημάνει νέα διόγκωση των τμημάτων, που σημαίνει παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Τέλος, θα δημιουργήσει υποχρεωτικά και νέο κύμα εκτοπίσεων και μετακινήσεων εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν το πολύπαθο ωράριό τους.
   Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας καλεί άμεσα το Υπουργείο και τη Διοίκηση να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, η οποία θα δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στους μαθητές των ΕΠΑΛ και στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε αυτά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη νέα απειλή ,που στέκει πάνω από τα σχολεία όλης της χώρας, να πάρει σάρκα και οστά.
   Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλίες και δράσεις για την υπεράσπιση των  ΕΠΑΛ, των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε αγωνιστική ετοιμότητα. Προχωρούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας , υπερασπιζόμενοι τα ΕΠΑΛ, τους μαθητές και τα εργασιακά μας δικαιώματα, ώστε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο νέου κύματος συγχωνεύσεων και κλεισίματος τμημάτων.

για το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Πέλλας

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γ. Γραμματέας
Πριβαρτιτσάνης Πέτρος                                               Τραπεζανίδης Γιώργος


Όχι στα παιχνίδια αποπροσανατολισμού που αναφέρονται στην εκπαίδευση

   Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η αντιπαράθεση που στήνεται τις τελευταίες ημέρες, από τη μια για τους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, από την άλλη για τους εκπαιδευτικούς «φαντάσματα» που ανακάλυψε η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, κ. Κεραμέως.
   Κυβέρνηση και ΝΔ επιχειρούν να παγιδεύσουν και να εξαπατήσουν όχι μόνο τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, αλλά συνολικά τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό, που βλέπει να τσακίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του από τις τεράστιες ελλείψεις και τα κενά στα σχολεία.
   Αφού φρόντισαν και οι δύο: να τσακίσουν τη λειτουργία των σχολείων με τις περικοπές σε προσωπικό, σε χρηματοδότηση, αλλά και στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, να εξαπατήσουν με το παραμύθι της εξαγγελίας μόνιμων διορισμών, να μεγαλώσουν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών που ακριβοπληρώνουν για τη μόρφωση των παιδιών τους, σήμερα έρχονται προκλητικά και σκυλεύουν στο ρημαγμένο τοπίο που οι ίδιοι δημιούργησαν. Δική τους ευθύνη είναι: οι μηδενικοί διορισμοί εδώ και 7 χρόνια, η σημαντική μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών λόγω των χιλιάδων (κοντά 30.000) αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης, η γενίκευση των συμβασιούχων και ελαστικά εργαζόμενων στην εκπαίδευση.
   Παρόλα αυτά, η Ν.Δ. ανακάλυψε ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί φαντάσματα, που εξαιτίας τους δημιουργούνται τα κενά. Ταυτόχρονα, μια σειρά ΜΜΕ ανακαλύπτουν ότι έγιναν τα τελευταία χρόνια χιλιάδες διορισμοί(!!). Αυτή η «κριτική», πέρα από το ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου, είναι τελικά πολύ βολική για την κυβέρνηση. Ρίχνει νερό στο μύλο μιας ψευδεπίγραφης αντιπαράθεσης, στήνοντας πλαστές κόκκινες γραμμές, για να κρυφτεί η ουσιαστική συμφωνία και των δύο κομμάτων στην κατεύθυνση των αλλαγών στην Παιδεία και φυσικά στην πολιτική των περικοπών. Στην πραγματικότητα, αθωώνει το ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική των περικοπών στη εκπαίδευση, αλλά και τα κενά που υπάρχουν σε εκατοντάδες σχολεία ακόμα και σήμερα.
   Την ίδια πολιτική, της μείωσης των εργαζομένων συνολικά στην κρατική διοίκηση και πιο συγκριμένα στην Εκπαίδευση, υπηρέτησαν από κοινού όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Αυτή τη στρατηγική επικύρωσαν στα δύο πρώτα, και εξειδίκευσαν στο 3ο Μνημόνιο, μέσα από το λεγόμενο «εξορθολογισμό» στην Παιδεία. Αυτή τη στρατηγική υπηρέτησαν οι 2.000 συγχωνεύσεις σχολείων επί ΠΑΣΟΚ, η απόφαση για να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί επί ΝΔ, οι σχεδόν 5.000 αναπληρωτές που απέλυσε στην ουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την φετινή χρονιά μέσα από τις γνώστες Υπουργικές αποφάσεις για το Ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και τις περικοπές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
   Άλλωστε και οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη ότι «τα προηγούμενα χρόνια γινόταν πάρτι με τις προσλήψεις αναπληρωτών, καθώς και ότι… οι  παθογένειες στη λειτουργία των σχολείων, που αφορούν όχι τα πραγματικά κενά αλλά τα τεχνητά κενά» δεν απέχουν και πολύ από την τοποθέτηση της Ν.Δ., δημιουργούν τα ίδια συντηρητικά αντανακλαστικά για τους «λουφαδόρους» εκπαιδευτικούς, δημιουργούν το υπόβαθρο για να προωθείται πιο επιθετικά η αντιλαϊκή πολιτική.
   Η ψευδεπίγραφη αυτή αντιπαράθεση, υπηρετεί τις ανάγκες της κυβερνητικής προπαγάνδας αλλά και της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ, σε μια περίοδο που ο λαός μας, όχι μόνο ζει στο πετσί του τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – Ε.Ε. (φοροκαταιγίδα, περικοπές στις συντάξεις), αλλά προετοιμάζεται και νέα αντιλαϊκή επίθεση μπροστά στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.
   Καμιά εμπιστοσύνη απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Από κοινού με την ΕΕ και τους «θεσμούς» υλοποιεί κατά γράμμα την αντιλαϊκή ατζέντα του κεφαλαίου. Καμία ανοχή στα αντιπολιτευτικά παιχνίδια της ΝΔ και στις συντονισμένες προσπάθειες αποπροσανατολισμού και διχασμού. Και οι δύο την ίδια πολιτική υπηρετούν.
   Τώρα όλοι στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μαζικούς διορισμούς, για την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των μαθητών μας. Ο αγώνας αυτός μας αφορά όλους. Τους εργαζόμενους στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τους άνεργους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές. Τώρα όλοι στον αγώνα για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, απέναντι στο βάρβαρο αντιλαϊκό χειμώνα που μας ετοιμάζουν.


για το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Πέλλας

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γ. Γραμματέας
Πριβαρτιτσάνης Πέτρος                                               Τραπεζανίδης Γιώργος

1 σχόλιο: