Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Το κόστος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ



Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τότε που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας.Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποκαλύφθηκε η κατάρρευση των ψευδαισθήσεων που η αυτοαποκαλούμενη ριζοσπαστική Αριστερά, επί χρόνια, καλλιεργούσε.Αποκαλύφθηκε η αδυναμία της, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, να σχεδιάσει ρεαλιστικά και να εκτελέσει αποφασιστικά.

Αποκαλύφθηκαν οι πομφόλυγες για «παράλληλα προγράμματα» και για δήθεν «αριστερά πρόσημα».
Αποκαλύφθηκε η μνημονιακή της μετάλλαξη και η «διαρκής αφοσίωση στο Μνημόνιο».
Αποκαλύφθηκε πώς η «αριστερή ψυχή» γίνεται θυσία στο βωμό για λίγη «πολιτική εξουσία», ακόμη και ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής.
Το αποτέλεσμα σήμερα είναι, εξαιτίας της ανικανότητας, αναποτελεσματικότητας, αβελτηρίας και αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης, η κατάσταση της οικονομίας να έχει επιδεινωθεί σημαντικά από το 2014.
Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, δυνητικός πλούτος χάθηκε, το οικονομικό κλίμα κατέρρευσε, η ανταγωνιστικότητα επιδεινώθηκε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου και ιδιωτών διογκώθηκαν, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε, η βιωσιμότητα του χρέους επιδεινώθηκε, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συρρικνώθηκε, τα λουκέτα στην αγορά πολλαπλασιάστηκαν.
Το αποτέλεσμα είναι νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 9 δισ. ευρώ, να έχουν επιβληθεί, και ταπεινωτικές δεσμεύσεις, όπως το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και ο αυτόματος «κόφτης», να έχουν αναληφθεί.
Η χώρα σέρνεται και τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται.
Αδιέξοδα που οφείλονται και στην αδυναμία της Κυβέρνησης να ολοκληρώσει, έγκαιρα, τη δεύτερη αξιολόγηση.
Καθυστέρηση η οποία διατηρεί και ενισχύει την αβεβαιότητα, στερεί ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, αναβάλλει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Μάρτιο του 2015, μεταθέτει τη συζήτηση για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους στο απώτερο μέλλον και προσθέτει, άμεσα, μέτρα λιτότητας στις πλάτες της κοινωνίας.
Κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στην απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016, την οποία προσυπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση:
1ον. Αποδέχεται ότι υφίσταται δημοσιονομικό κενό το 2018, το οποίο συμφωνεί να καλύψει με νέα μέτρα.
2ον. Επιβεβαιώνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018.
3ον. Δεσμεύεται στην επίτευξη αυτών των υψηλών στόχων με την υιοθέτηση διαρθρωτικών μέτρων και την επέκταση του «κόφτη», δηλαδή με την εφαρμογή μόνιμων μηχανισμών επιτροπείας της χώρας.
Από τα ανωτέρω, είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή.
Με την υιοθέτηση μιας διαφορετικής, συνεκτικής και ρεαλιστικής, πρότασης οικονομικής πολιτικής. Με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερο κράτος, με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, με περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες δουλειές.
Οι Έλληνες μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με μια άλλη Κυβέρνηση, με εθνικό σχέδιο και σκληρή δουλειά, στηριγμένοι στην αλήθεια, τη συνεννόηση και την ενότητά μας ώστε να σπάσει το καταστροφικό καθοδικό σπιράλ που οδηγεί όλο και βαθύτερα στο οικονομικό τέλμα και την κοινωνική μιζέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου