Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Φτωχοποιούνται 100.000 συνταξιούχοι που ζουν με τις προσωρινές συντάξεις



Με ψίχουλα αναγκάζονται να ζουν εδώ και δέκα μήνες περίπου 100.000 συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον περασμένο Μάιο, καθώς τα Ταμεία έπαψαν να χορηγούν οριστικές συντάξεις.Ο λόγος είναι η καθυστέρηση της ΕΛΣΤΑΤ να παραδώσει τον μαθηματικό τύπο, βάσει του οποίου θα υπολογιστούν οι νέες και θα επανυπολογιστούν οι παλιές συντάξεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Μέχρι τότε χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν στη σειρά για την οριστική σύνταξη και υποχρεώνονται να ζουν με τις μισές, προσωρινές, συντάξεις, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 384 και 768 ευρώ.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων «δέκα μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική σύνταξη, παρότι οι σχετικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν στις γιορτές. Για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, αλλά και για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων, απαιτείται και ο συντελεστής αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά, ο οποίος αποτελεί σημαντική παράμετρο, καθώς προστατεύει τις συντάξεις από περαιτέρω μείωση. Όμως η Ελληνική Στατιστική Αρχή ακόμα ….αναζητεί τον μαθηματικό τύπο».
Οι νέες συντάξεις, μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, είναι μειωμένες έως 30%, σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ.
«Με το νέο καθεστώς (ισχύει από τον Μάιο του 2016) όσοι αποχωρούν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών. Της εθνικής σύνταξης, που ορίστηκε στα 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και πάνω (μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται μέχρι την 15ετία) και της ανταποδοτικής σύνταξης, που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά και νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.
Τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ - τράπεζες που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και οι ελευθεροεπαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες που φεύγουν με 35ετία και άνω (απώλειες 5%-20%)».
«Ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων (όπως προβλέπεται στο νόμο) κρύβει «ψαλίδι» στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις», τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος και προβλέπει πως η «προσωπική διαφορά», θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» που ήδη έχει θεσμοθετηθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου