Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

"Υπάρχει λόγος για την Ελλάδα να βγει απ' το ευρώ"



Προβληματισμό προκαλούν τα όσα δήλωσε για την Ελλάδα, ο Τεντ Μάλοχ, ο υποψήφιος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ.
Ο εκλεκτός του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του ΕΣ του ΔΝΤ, όπου θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό η στάση που θα ακολουθήσει το Ταμείο την επόμενη περίοδο, υποστηρίζει σε τηλεοπτική συνέντευξη, ερωτηθείς αν η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη, πως "από οικονομικής
σκοπιάς, υπάρχει ένας πολύ ισχυρός λόγος για την Ελλάδα να φύγει απ' το ευρώ".

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με το αν η αμερικανική κυβέρνηση έχει άποψη για το αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να έχει ρόλο στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας ο υποψήφιος για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ, απάντησε:

"Δεν είμαι γνώστης αυτής της άποψης. Δεν έχω καμία αναφορά σχετικά με τις συζητήσεις. Ειλικρινά, δεν βρίσκομαι εντός της διοίκησης… Είχα συζητήσεις.

Νομίζω ότι υπάρχουν ζητήματα, ειλικρινά, με το αν πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα στήριξης ή για το ποιος είναι υπεύθυνος για το πώς θα είναι αυτό το πρόγραμμα. Γιατί η Ελλάδα παραμένει σε ενός είδους στάσιμη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Και για ποιο λόγο αυτή η κατάσταση δεν έχει επιλυθεί".
"Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη;" τον ρώτησε ο δημοσιογράφος.

"Δεν θέλω να μιλάω εξ ονόματος των Ελλήνων, αλλά πιστεύω ότι ενδεχομένως, από την οπτική γωνιά ενός οικονομολόγου, υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ".


Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, με τις συζητήσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μάλοχ προχωρά σε δηλώσεις που προκαλούν αντιδράσεις. Πριν από μερικές εβδομάδες ο ίδιος προέβλεψε ότι το ευρώ "θα μπορούσε να καταρρεύσει" μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Σε παλαιότερη συνέντευξή του μάλιστα στο BBC δεν δίστασε να πει ότι "θα σόρταρε το ευρώ".

Ο Μάλοχ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα το οποίο "όχι μόνο βρίσκεται υπό διάλυση, αλλά έχει πραγματικό πρόβλημα και θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα σε ένα ή ενάμιση χρόνο. Δεν είμαι ο μόνος που έχω αυτή την άποψη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου