Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Εννέα τμήματα ΤΕΙ θα δεχθούν ξανά νέους φοιτητές



Το υπουργείο Παιδείας επαναφέρει στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τμήματα ΤΕΙ τα οποία επρόκειτο να κλείσουν το 2018. Πρόκειται για εννέα τμήματα από τα συνολικά 20, τα οποία τα τελευταία χρόνια δεν δέχονται εισακτέους, ώστε να κλείσουν τον κύκλο ζωή τους με την αποφοίτηση και των τελευταίων φοιτητών τους, όπως προέβλεπε το σχέδιο «Αθηνά». Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου επανέφερε στο τραπέζι του διαλόγου την πρόταση για Αρχιτεκτονική στην Καστοριά, παρότι υπάρχουν αντιδράσεις επί της πρότασης, ύστερα από συνάντηση με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τον νομό Καστοριάς!


Ειδικότερα, τα εννέα τμήματα ανακοινώθηκαν ύστερα από τη συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και εκπρόσωποι των ΤΕΙ. Πρόκειται για τα τμήματα των ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος (Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Πάτρα, Κοινωνικής Εργασίας στην Πάτρα, Οπτικής Οπτομετρίας στο Αίγιο), Αθήνας (Εμπορίας και Διαφήμισης), Δυτικής Μακεδονίας (Διεθνούς Εμπορίου στην Καστοριά), Ανατολικής Μακεδονίας (Αρχιτεκτονικής Τοπίου στη Δράμα), Πελοποννήσου (Λογοθεραπείας στην Καλαμάτα), Θεσσαλίας (Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στην Καρδίτσα) και Κεντρικής Μακεδονίας (Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων στις Σέρρες). Τα τμήματα αυτά θα ενταχθούν από φέτος στα μηχανογραφικά δελτία που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Θέσεις διδασκόντων

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου και προεδρεύων της Συνόδου Προέδρων των ΤΕΙ Δημήτρης Βελισσαρίου, η υποδοχή νέων φοιτητών από τα εννέα τμήματα δεν θα προκαλέσει οικονομική επιβάρυνση, ενώ υπάρχει δέσμευση σε δύο από τα εννέα (των Σερρών και της Καλαμάτας) να δοθούν νέες θέσεις μονίμων διδασκόντων, από αυτές που έχουν πάρει τα ΤΕΙ. Τα υπόλοιπα 11 τμήματα, (ενδεικτικά, σε Πύργο, Μουδανιά, Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Αμφισσα, Μεσολόγγι, Χαλκίδα) θα παραμείνουν σε μεταβατικό στάδιο έως το 2018. Κατόπιν το προσωπικό τους πρόκειται να περάσει σε άλλα τμήματα του ίδιου ή διαφορετικού ΤΕΙ με συναφές αντικείμενο.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Γαβρόγλου, ύστερα από τη συνάντηση με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου από τον νομό Καστοριάς, άφησε ανοικτή την προοπτική ίδρυσης νέας Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά. «Το Προεδρικό Διάταγμα του 2010 προέβλεπε την ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτονικής με έδρα την Καστοριά. Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα καταργήθηκε το 2013, αφήνοντας μια πικρία και το δικαιολογημένο αίσθημα της αδικίας στους πολίτες της Καστοριάς. Σήμερα, με αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν υφίσταται η δυνατότητα ενεργοποίησης κάποιας διάταξης που να προβλέπει την λειτουργία ενός Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να διερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα, να προχωρήσει σε συνεννοήσεις με ακαδημαϊκά ιδρύματα και τοπικούς φορείς, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα, ώστε στο πλαίσιο μιας ορθολογικής συγκρότησης του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Ερευνας να μπορεί να καταλήξει σε αποφάσεις που θα ενισχύουν την ακαδημαϊκή και αναπτυξιακή πορεία της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου. Ηδη, υπάρχουν επτά Τμήματα-Σχολές Αρχιτεκτονικής στη χώρα και το 2013 δεν είχε προχωρήσει το σχέδιο για Αρχιτεκτονική στην Καστοριά λόγω των αντιδράσεων.
Δηλώσεις για Πανελλαδικές
Το τυπικό εναρκτήριο λάκτισμα της διαδικασίας των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων δίνεται σήμερα. Και αυτό, διότι όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2017 των Γενικών (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο λύκειό τους δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις. Η προθεσμία ξεκινάει από σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 2 Μαρτίου για όλους τους υποψηφίους. Να τονιστεί ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική, και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία δήλωση.

Με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο υποψήφιος μπορεί να προμηθεύεται τη δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το Διαδίκτυο είτε από το λύκειό του. Στη συνέχεια θα τη συμπληρώνει σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο λύκειό του για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου www.minedu.gov.gr (στον σύνδεσμο Εξετάσεις) αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της δήλωσης. Επίσης, το υπουργείο στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα περιγράφει και το ισχύον σύστημα εξετάσεων (μαθήματα, επιστημονικά πεδία και σχολές), που ήδη γνωρίζουν οι υποψήφιοι.

Την ίδια στιγμή, η ΟΛΜΕ ζητεί να οργανωθούν και φέτος επαναληπτικές εξετάσεις για όσους υποψηφίους απουσιάσουν δικαιολογημένα από τις εξετάσεις, καθώς η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να μη γίνουν, κυρίως για εξοικονόμηση κονδυλίων.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου