Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Παίζουν με τη φωτιά οι Τούρκοι στο Αιγαίο.Σε συναγερμό το Ναυτικό μας.



Στο Αιγαίο πλέει από χθες το πρωί  το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος Τσεσμέ.
Το τουρκικό σκάφος κινείται βόρεια της Λήμνου, ανάμεσα στο θαλάσσιο τρίγωνο ανάμεσα σε Θάσο, Σαμοθράκη και τη Λήμνο. Φυσικά οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού παρακολουθώντας κάθε κίνηση του τουρικού ωκεανογραφικού και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να επέμβουν.Οι τουρκικές αρχές το μεσημέρι της Τετάρτης
εξέδωσαν Navtex (244/17), σύμφωνα με την οποία το σκάφος TCG CESME (Τσεσμέ), θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες στο κέντρο του Βορείου Αιγαίου από τις 22 Φεβρουάριου. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή μεταξύ Άθω, Θάσου, Λήμνου και Σαμοθράκης.
Επικίνδυνα τουρκικά παιχνίδια
Συνεχίζεται το γαϊτανάκι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. Μετά το προβοκατόρικο επικοινωνιακό σόου του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Υμια προ μηνός και το επικίνδυνα χοντροκομμένο περιστατικό προ εβδομάδος, με τουρκικό πολεμικό πλοίο να κάνει βολές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Φαρμακονήσι, τώρα συνεχίζονται τα παιχνίδια με τη φωτιά και πάλι στα Ίμια.
Στο μεταξύ, στο Αιγαίο βρίσκεται από χτες -και άγνωστο για πόσο ακόμη- το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ», ενώ η Τουρκία έχει «δεσμεύσει’ με ναυτική οδηγία τις μεγάλες περιοχές του Αιγαίου, στη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και τη Θάσο. Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, καλεί την Αγκυρα να «ξανασκεφτεί αυτά τα “παιχνίδια”», τονίζοντας πως «πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».
Πάντως, την Τρίτη σημειώθηκε στα Ίμια ένα περιστατικό, το οποίο κρίνεται από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ως σοβαρό. Κι αυτό, διότι, εκτός των άλλων, έγινε νύκτα, κάτι το οποίο δίνει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην ενέργεια. Ειδικότερα, ένα ταχύπλοο του τουρκικού Λιμενικού προσέγγισε τις βραχονησίδες περί τις 10.30 τη νύκτα. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, δεν υπήρχε εκεί και φουσκωτή λέμβος, όπως αναφέρθηκε σε μερίδα ΜΜΕ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα επιχειρείτο απόβαση στα Ίμια . Επί τόπου υπήρχε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, ενώ αμέσως όταν έγινε αντιληπτή η κίνηση του τουρκικού σκάφους, ενεργοποιήθηκαν τα υπάρχοντα σχέδια στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Νωρίτερα, το απόγευμα, στην περιοχή των Ιμίων , σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο, βρέθηκαν το ελληνικό «Νικηφόρος» και το τουρκικό «Μπαντίρμα».
Το τελευταίο απομακρύνθηκε ύστερα από προειδοποιήσεις της ελληνικής κανονιοφόρου. Χτες, επίσης, τα τουρκικά ΜΜΕ πρόβαλαν φωτογραφίες και βίντεο από ταχύπλοο του τουρκικού Λιμενικού να βρίσκεται πολύ κοντά στα Ίμια, με τα μέλη του πληρώματός του να φωτογραφίζονται (!). Ωστόσο, το ελληνικό Λιμενικό, σκάφος του οποίου βρισκόταν επί τόπου, διέψευσε ότι έλαβε χώρα ένα τέτοιο συμβάν προχτές το πρωί. Επιπλέον, ερευνάται εάν το βίντεο που εδόθη στη δημοσιότητα είναι αυθεντικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου