Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Κονδύλια από το ΕΣΠΑ σε δήμους για αναβάθμιση υπηρεσιών



Πλέγμα θεσμικών και χρηματοδοτικών παρεμβάσεων προς τους δήμους στηρίζει το υπουργείο Οικονομίας, επεσήμαναν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο γγ Δημοσίων Εσόδων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε μία σειρά από δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο, μέσα από τις οποίες ενισχύονται άμεσα οι δήμοι. Αυτές αφορούν τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, από τα
κονδύλια των οποίων μεγάλο μέρος κατευθύνεται στις τοπικές κοινωνίες, το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (με αυξημένο προϋπολογισμό για φέτος που φθάνει το 1 δισ. ευρώ), αλλά και το Ταμείο Υποδομών, το οποίο, με πόρους άλλο 1 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα σε όλους τους δήμους της χώρας.

«Σε συνεργασία με τους δήμους υλοποιούμε και χρηματοδοτούμε ένα πλήθος από παρεμβάσεις και έργα», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας. 

«Έργα που επιλύουν χρόνια προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, αλλά και βελτιώνουν σημαντικά τις αναπτυξιακές τους προοπτικές. Παράλληλα, "τρέχουμε" μία σειρά από δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, οι οποίες στηρίζουν τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και αναβαθμίζουν το επίπεδο των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι δήμοι. Είμαστε περήφανοι για τις 93.000 θέσεις παιδικών σταθμών που εξασφαλίσαμε στην τρέχουσα σχολική χρονιά, μέσα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις που πραγματοποίησε το υπουργείο, οι οποίες στηρίζουν τους δήμους στον σχεδιασμό και την ωρίμανση έργων για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, στην υλοποίηση και παρακολούθησή τους, όπως, επίσης, και στην εκπαίδευση χιλιάδων στελεχών των δήμων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες. 

«Δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης που ξεκινά από την καταγραφή των αιτημάτων των δήμων, προχωρά στον από κοινού σχεδιασμό και ωρίμανση των παρεμβάσεων και φτάνει μέχρι την υλοποίησή τους, με στόχο πάντα, την πιο γρήγορη και αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών», σημείωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας πως προσβλέπει στην εμβάθυνση της συνεργασίας με την ΚΕΔΕ, για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση κοινωνικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου