Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Ποιοι αγρότες θα γλιτώσουν την υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ



Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργηθεί η υποχρέωση χιλιάδων αγροτών να μεταταγούν από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, λόγω είσπραξης σημαντικού ύψους ποσών επιδοτήσεων εντός του 2016 αναδρομικά για προηγούμενα έτη ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Με την ίδια ρύθμιση θα προβλέπεται παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων μετάταξης στις ΔΟΥ, η οποία έληξε χθες, ώστε να μην πληρώσουν πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής όσοι αγρότες θελήσουν να επανέλθουν στο ειδικό καθεστώς μετά τη διευθέτηση του θέματος.


Ουσιαστικά, με τη ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, οι συγκεκριμένοι αγρότες θα γλιτώσουν από τις υποχρεώσεις της τήρησης βιβλίων, της έκδοσης φορολογικών στοιχείων (τιμολογίων, αποδείξεων κ.λπ.) και της υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ ανά τρίμηνο που συνεπάγεται η υποχρεωτική υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Η υποχρέωση χιλιάδων αγροτών να μεταταγούν από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την 1η/1/2017 με υποβολή δηλώσεων μετάταξης μέχρι τις 31/1/2017 προέκυψε λόγω της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 47 του ν. 4410/2016, με τις οποίες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι όλες ανεξαιρέτως οι επιδοτήσεις που έλαβαν οι αγρότες το 2016, ανεξαρτήτως του εάν αφορούσαν το ίδιο το 2016 ή προηγούμενα έτη, λαμβάνονται πλέον υπόψη για να διαπιστωθεί εάν οι συνολικές εισπραχθείσες επιδοτήσεις εντός του έτους αυτού υπερέβησαν ή όχι το όριο των 5.000 ευρώ -πάνω από το οποίο προβλέπεται η υποχρεωτική μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Εξαιτίας της διάταξης αυτής, πολλοί αγρότες που εισέπραξαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά τη διάρκεια του 2016 μια σειρά επιδοτήσεων που εκκρεμούσαν ακόμη και από το 2008 ξεπέρασαν το όριο των 5.000 ευρώ μέχρι το οποίο ισχύει απαλλαγή από το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και υποχρεώθηκαν να μεταταγούν στο καθεστώς αυτό, στο αμέσως επόμενο έτος, δηλαδή από την 1η/1/2017, με υποβολή δηλώσεων μετάταξης στις ΔΟΥ μέχρι και τις 31/1/2017.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων που έλαβαν οι αγρότες μέσα στο 2016 έφτασε τα 3,7 δισ. ευρώ , καθώς το 2016 ήταν χρονιά κατά την οποία εκκαθαρίστηκαν και πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) μια σειρά αγροτικών επιδοτήσεων που εκκρεμούσαν ακόμη και από το 2008. Αυτό εξανάγκασε αυτομάτως πολλούς παραγωγούς να δηλώσουν μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς οι συνολικές επιδοτήσεις που έλαβαν τους έφερε πάνω από το όριο των 5.000 ευρώ ενώ οι επιδοτήσεις που αφορούσαν μόνο το 2016 ήταν κάτω από το όριο αυτό.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται διάταξη ώστε να διευθετήσει άμεσα το ζήτημα αυτό καθώς και να δώσει την απαραίτητη παράταση στην προθεσμία μετάταξης στο ειδικό ή κανονικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών, που κανονικά έληγε σήμερα. Η διάταξη θα προβλέπει ότι για να διαπιστωθεί αν ξεπεράστηκε ή όχι το όριο των 5.000 ευρώ θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι εισπραχθείσες επιδοτήσεις που αφορούσαν το 2016.

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου