Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Kομισιόν: Παραμένουν οι ανισορροπίες στα κράτη της ΕΕ



Την ετήσια ανάλυσή της για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με αξιολόγηση των ανισορροπιών που εξακολουθούν να υφίστανται δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι σημερινές 27 ανά χώρα εκθέσεις (για όλα τα κράτη μέλη εκτός από την Ελλάδα η οποία υπόκειται σε ειδικό πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας) περιέχουν την ετήσια ανάλυση που εκπόνησαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση των οικονομιών των κρατών μελών και, όπου χρειάζεται, αξιολόγηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Παράλληλά η Κομισιόν δημοσίευσε μια έκθεση για την εφαρμογή του δημοσιονομικού συμφώνου, μια έκθεση για την κατάσταση του χρέους της Ιταλίας, καθώς και μια έκθεση και πρόταση για την επιβολή προστίμου στην Αυστρία λόγω υποβολής ψευδών στοιχείων.
Για την Αυστρία η Κομισιόν προτείνει την επιβολή προστίμου 29,8 εκατ. ευρώ λόγω δήλωσης ψευδών στοιχείων για το δημόσιο χρέος της. Συγκεκριμένα, μετά από έρευνα και επαφές με τις αυστριακές αρχές, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι βαριά αμέλεια κρατικών οντοτήτων του κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ οδήγησε στην κοινοποίηση προς την Eurostat ψευδών στατιστικών στοιχείων για το 2012 και το 2013 όσον αφορά στο έλλειμμα και το χρέος της Αυστρίας για το διάστημα 2008-2012. Τα αυστριακά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος  διορθώθηκαν τον Απρίλιο του 2014, και πλέον δημοσιεύονται χωρίς επιφυλάξεις από την Eurostat.
AdTech Ad
Για την κατάσταση του χρέους της Ιταλίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε τη συμμόρφωση της χώρας με το κριτήριο του χρέους, όπως ορίζεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και με την τιμή αναφοράς για τον ρυθμό μείωσής του.
Η σχετική έκθεση που συνέταξε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν τα πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα, ύψους τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ, τα οποία η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εγκρίνει μέχρι τον Απρίλιο του 2017 το αργότερο, δεν έχουν θεσπιστεί με αξιόπιστο τρόπο μέχρι αυτή την ημερομηνία ώστε να μειωθεί το κενό όσον αφορά την ευρεία συμμόρφωση με το προληπτικό σκέλος το 2017 (και συνεπώς το 2016), πρέπει να θεωρηθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν τηρείται το κριτήριο του χρέους όπως ορίζεται στη Συνθήκη της ΕΕ. Ωστόσο, η απόφαση για το αν θα προταθεί η έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα ληφθεί μόνο βάσει των εαρινών προβλέψεων της Επιτροπής για το 2017, αφού ληφθούν υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία για το 2016 καθώς και η υλοποίηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι ιταλικές αρχές τον Φεβρουάριο του 2017.
Για τις λοιπές χώρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει τώρα ανισορροπίες στο πλαίσιο της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών. Ωστόσο, 12 κράτη μέλη αντιμετωπίζουν είτε ανισορροπίες (6 εξ αυτών) είτε υπερβολικές ανισορροπίες (άλλα 6). Αυτά τα κράτη θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε ειδική παρακολούθηση προσαρμοσμένη στο βαθμό και στη φύση των ανισορροπιών τους.
Η παρακολούθηση θα εστιάσει στα μέτρα πολιτικής που λαμβάνουν αυτά, και θα συνίσταται στη διεξαγωγή ενισχυμένου διαλόγου με τις εθνικές αρχές, στην πραγματοποίηση αποστολών εμπειρογνωμόνων και στην κατάρτιση εκθέσεων προόδου.
Συνοπτικά, οι εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις καταλήγουν στα εξής:
-Η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Κύπρος αντιμετωπίζουν υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες.
-Η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες, η Σλοβενία και η Σουηδία αντιμετωπίζουν οικονομικές ανισορροπίες.
-Η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει οικονομικές ανισορροπίες.
insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου