Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Φέρνουν άρον-άρον τροπολογία μετά το μπάχαλο με τις συντάξεις



Ο Κατρούγκαλος ανακάλυψε έναν ανύπαρκτο συντελεστή μεταβολής μισθών - Εννέα μήνες μετά η Αχτσιόγλου αλλάζει τον μαθηματικό τύπο που η Ελληνική Στατιστκή Αρχή είπε ότι είναι ανεφάρμοστος προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο...
Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε με τα δημοσιεύματα για τον «ανύπαρκτο» συντελεστή της ΕΛΣΤΑΤ που καθυστερεί εννέα μήνες τώρα την έκδοση των νέων συντάξεων αλλά και την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ που «ρίχνει» την ευθύνη στο υπουργείο εργασίας η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου κατέθεσε πριν από λίγο τροπολογία στη Βουλή με την οποία προβλέπεται η αλλαγή του μαθηματικού τύπου.


Ειδικότερα , για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων προβλέπεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, με την προτεινόμενη διάταξη προστίθεται εξουσιοδοτική διάταξη δυνάμει της οποίας καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών.

Ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο  και να ξεμπλοκάρει την απονομή των συντάξεων έως  ότου η ΕΛΣΤΑΤ βρει -μελετώντας τα συστήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών- τη μεθοδολογία για την κατάρτιση του συντελεστή μεταβολής μισθών.

Με τον ίδιο τρόπο (δείκτης τιμών καταναλωτή και στη συνέχεια δείκτης μεταβολής μισθών) θα  υπολογίζεται το ποσό της καταβλητέας εισφοράς για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων των υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα, η  εισφορά προαιρετικής ασφάλισης σε περίπτωση υπαλλήλων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα , η αναγνώριση πλασματικών χρόνων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα , η εφάπαξ παροχή καθώς και η εισφορά των αυτοαπασχολούμενων κάτω της πενταετίας, η οποία αποτελεί ασφαλιστική οφειλή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 39.

Επίσης με την ίδια τροπολογία παρατείνεται  μέχρι τις 28.2.2018, η  παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των πολιτών  που υποαπασχολούνται.

Ακόμη  στους πόρους  του κλάδου εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ συγκαταλέγονται και τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων. Το ποσοστό εισφοράς παλαιών και νέων ασφαλισμένων για τον κλάδο προνοίας ορίζεται στο ποσοστό 4%, υπολογιζόμενο για τους μισθωτούς επί των ασφαλιστέων για τον κλάδο κύριας σύνταξης αποδοχών τους, κατά τα άρθρα 5 και 38 του ν.4387/2016 (Α’85) και για τους αυτοαπασχολούμενους επί του εισοδήματός τους, επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές και για τον κλάδο κύριας σύνταξης, όπως αυτό ειδικότερα προσδιορίζεται βάσει του άρθρου 39 του ν.4387/2016.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου