Τρίτη 18 Απριλίου 2017

18 Απριλίου 1996 – Όταν η Ελλάδα μετρούσε 18 νεκρούς από τρομοκρατική επίθεση Ισλαμιστών



«Αλλάχ Ακμπαρ», δηλαδή «ο Θεός είναι μεγάλος» φώναξαν οι φανατικοί Ισλαμιστές λίγο πριν ανοίξουν πυρ και δολοφονήσουν 18 Έλληνες τουρίστες στο Κάιρο, πριν από 21 χρόνια σαν σήμερα. Λίγοι όμως θυμούνται πως τα θύματα μίας από τις πιο αιματηρές επιθέσεις Ισλαμιστών, ήταν συμπατριώτες μας.Οι Έλληνες τουρίστες είχαν επισκεφτεί τους Άγιους Τόπους για το Πάσχα και μόλις είχαν φτάσει στο Κάιρο μετά από την επίσκεψη τους στην Ιερουσαλήμ.

Πήγαν στο ξενοδοχείο Europa, έφαγαν πρωινό και ξεκίνησαν να επιβιβάζονται στο πούλμαν, αφού η επόμενη στάση θα ήταν η Αλεξάνδρεια. Εκείνη την στιγμή εμφανίστηκε ένα λευκό βαν και από μέσα κατέβηκε ένα γκρουπ αντρών που κρατούσαν στα χέρια τους αυτόματα Καλάσνικωφ. Άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως προς την μεριά του λεωφορείου και των τουριστών, σκοτώνοντας 18 άτομα (14 γυναίκες και 4 άντρες) και τραυματίζοντας άλλα 16, κάποια από αυτά σοβαρά.
«Υπήρχαν παντού νεκροί, έξω από το ξενοδοχείο κι άλλοι τραυματισμένοι στο πάτωμα που έκλαιγαν και ούρλιαζαν» έλεγε λίγο αργότερα ένας αυτόπτης μάρτυρας.
Ο Έλληνας ξεναγός του γκρουπ έλεγε πως αν δεν ήταν το πούλμαν που προσέφερε σε κάποιους μία «προστασία», τότε τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα.
Ένας από τους τουρίστες, ο Χάρης Πουλιανάς, έτρεξε πίσω στο ξενοδοχείο, ενώ σφαίρες έπεφταν παντού γύρω του « Όταν βγήκαμε και πάλι έξω υπήρχαν παντού νεκροί» λέει σοκαρισμένος στους ξένους δημοσιογράφους.«Παντού υπήρχαν λίμνες αίματος, άνθρωποι που κείτονταν στο έδαφος και πεταμένες αποσκευές», δήλωσε φωτογράφος του Reuters.Ορισμένοι από τους τουρίστες προσπάθησαν να καταφύγουν στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν γρήγορα.
Οι τρεις ένοπλοι ενήργησαν εν ψυχρώ. Επί τρία ολόκληρα λεπτά πυροβολούσαν και μάλιστα όπλισαν και πάλι τα αυτόματα τους, αφού η αστυνομία δεν εμφανίζονταν. Τελικά μπήκαν και πάλι μέσα στο βαν, όπου τους περίμενε στην θέση του οδηγού ένας τέταρτος δράστης και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.
Κανένας από τους έξι φρουρούς του ξενοδοχείου δεν είχε όπλο, ενώ οι αστυνομικές περιπολίες που είχαν σκοπό να προστατεύουν τους τουρίστες είχαν αποσυρθεί, με κυβερνητική εντολή, πριν από μερικούς μήνες. Δεν μπορούσε κανείς να αποτρέψει το μακελειό και να προστατέψει τους Έλληνες επισκέπτες. Συνολικά τα άτομα του ελληνικού γκρουπ στο ξενοδοχείο, ήταν 150.
Λίγες μέρες αργότερα, έφτασε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ένα φαξ, από την οργάνωση που αναλάμβανε την ευθύνη. «Οι μαχητές του μάρτυρα Ταλαάτ Γιασίν Χαμάν (στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης «Γκαμάα αλ Ισλαμίγια») αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επιχείρηση». Ο τίτλος της επιστολής έδωσε τη χαριστική βολή: «Δεν υπάρχει τόπος για τους Εβραίους στη γη της μουσουλμανικής Αιγύπτου»...
Το ξενοδοχείο Europa φιλοξενεί συχνά γκρουπ Εβραίων τουριστών. Ο στόχος της επίθεσης των τρομοκρατών ήταν ένα γκρουπ Εβραίων που θα ταξίδευε στην Αλεξάνδρεια. Όμως την τελευταία στιγμή αντικαταστάθηκε από το γκρουπ των Ελλήνων, στα πλαίσια, όπως υποστήριξε η Ταλαάτ Γιασίν Χαμάν, των έξτρα μέτρων προστασίας που παίρνει η Αίγυπτος για τους Εβραίους πολίτες. Άλλωστε σύμφωνα με την αιγυπτιακή αστυνομία, την ώρα της επίθεσης, στο ξενοδοχείο Europa βρίσκονταν 75 Ισραηλινοί τουρίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου